divendres, 10 de desembre del 2010

S.I. TREBALLA PER PODER PRESENTAR PROPOSICIONS NO DE LLEI AL PARLAMENT CATALÀ.


Una de les promeses de SI (Solidaritat Catalana per la Independència)va ser presentar una proposició el Parlament per la independència de Catalunya. Abans de constituir-se el Parlament ja estan treballant en les formules legals per on es pot fer aquesta proposta, malgrat estar al grup mixt del Parlament.

Ens agrada que es segueixi el programa establert i no que l´oblidin el dia després de les votacions, com han fet altres partits aquestes mateixes eleccions. Aquesta és la noticia de Nació Digital:

Que Solidaritat Catalana (SI) no hagi arribat als cinc diputats i no diposi de grup parlamentari propi no serà un impediment perquè pugui presentar proposicions no de llei al Parlament. El fet que el grup mixt superi per primer cop els cinc diputats, amb la inclusió dels tres representants de Ciutadans, modifica les regles de joc de la cambra catalana, segons la direcció del partit independentista. El reglament del Parlament distingeix si el grup mixt és format per més de cinc diputats o per menys. De fet, l'article 24.2 estableix que “en les iniciatives per a les quals aquest reglament exigeix la signatura dels portaveus dels grups parlamentaris, la del grup mixt únicament es compta si és constituït per un mínim de cinc membres i si acredita el suport de la majoria del grup”.

Tenint en compte que en aquesta legislatura hi haurà set diputats al grup mixt i SI podrà acreditar el suport de la majoria del grup perquè, d'aquests set, en té quatre, la coalició liderada per Joan Laporta defensa el seu dret a presentar iniciatives parlamentàries. Ciutadans, en canvi, no en podria presentar perquè no té la majoria del grup. Aquesta escletxa en el reglament permetria que SI no s'hagués de limitar a contestar, interpel·lar o esmenar allò que presentin els altres grups. El número 2 del partit, Alfons López Tena, ha estat l'encarregat d'estudiar les vies legals que té la formació per fer sentir i tot i admetre admetre que “hi haurà limitacions de temps d'intervenció, de repartiment de comissions i tot un seguit de detalls que caldrà pactar amb els altres integrants”, es mostra convençut que el reglament els avala.

Si finalment el Parlament els dóna la raó, el primer projecte que portaran a votació, tal i com van prometre durant la campanya, serà la llei de declaració d'independència de Catalunya perquè els diferents grups parlamentaris es vegin obligats a posicionar-se. En el cas que la resposta fos negativa, Solidaritat té previst un pla B, que consistiria en presentar ILP per mitjà de la recollida de signatures com van fer amb èxit els antitaurins.