dijous, 25 de març del 2010

PROPOSTA D´INICIATIVA POPULAR PER A CONVOCAR UN REFERÈNDUM PER A LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA


La Coordinadora presenta un dictamen sobre la Llei de Consultes per via de Referèndum23/03/2010
La Coordinadora treballarà en una proposta d’Iniciativa Popular perquè el Parlament convoqui un referèndum sobre la independència, que presentarà en el proper Consell Plenari perquè les Comissions Locals puguin debatre-la i decidir.
El dictamen que avui s’ha presentat s’ha encarregat amb el propòsit d’analitzar el marc jurídic, i tenir elements per donar compliment a l’objectiu que va aprovar el Consell Plenari de la Coordinadora Nacional el passat 24 d’octubre a Arenys de Munt, que definia amb claredat que la Consulta sobre la Independència vol aconseguir que “les institucions catalanes convoquin un referèndum oficial sobre la independència.”
Segons Antoni Abad, professor de la Universitat d’Standford (Califòrnia) “la Llei determina que serà la mesa la que decidirà l’admissió a tràmit o no d’una Iniciativa Popular segons criteris d’oportunitat política, més que jurídica. Cal tenir en compte que hi ha tot un elenc jurídic de dret internacional a favor del dret a l’autodeterminació dels pobles que l’Estat espanyol ha ratificat”. A més, ha recalcat, que “el Parlament ha aprovat dues resolucions a favor de l’autodeterminació de Catalunya i no s’han declarat inconstitucionals.”
Des de la Coordinadora Nacional estem fent passes cap a l’objectiu que el Parlament convoqui un referèndum sobre la independència, perquè volem que tota la ciutadania, quan participem i votem en la Consulta del 25A, del 20J i en la Consulta de Barcelona, tinguem ben clar que el procés que hem endegat és seriós, formal i que tindrà continuïtat. Estem convençuts que aquest és el camí per aconseguir una bona participació en les properes onades de Consulta.
El proper pas que cal treballar és el d’una Iniciativa Popular perquè el Parlament de Catalunya convoqui un referèndum sobre la independència, just quan acabi la darrera onada de la Consulta. El tràmit d’una Iniciativa Popular pot durar quasi un any, i cal que comencem a treballar-hi com abans millor.
La proposta d’Iniciativa Popular serà presentada en el proper Consell Plenari de la Coordinadora, que tindrà lloc durant el proper mes d’abril, perquè es pugui debatre i decidir.
Creiem que la millor Iniciativa Popular per promoure un referèndum sobre la Independència, serà la que permeti participar del seu grup promotor a totes les Comissions Organitzadores Locals, entitats i associacions de tot tipus. D’aquesta manera farem la màxima força per aconseguir l’admissió a tràmit per part de la mesa del Parlament.
Per ajudar-nos a concretar aquesta proposta que presentarem davant del Consell Plenari hem convidat un grup de juristes de reconegut prestigi a treballar-hi, entre d’altres, a Antoni Abad, Alfons López Tena i Hèctor López Bofill, que ja han acceptat la invitació.