dissabte, 2 de febrer del 2013

L´ACTE ANTI-SOBIRANISTA DEL 14-F DE FOMENT I GAY DE MONTELLÀ NO HO TINDRÀ TAN FÀCIL.

L'acte de Gay de Montellà del 14F esquerda les patronals catalanes

L'intent de Foment de transmetre que l'empresariat és contrari a la consulta topa amb grans oposicions, que forcen la Cambra a desmarcar-se i qüestionen l'estructura vigent (Nació Digital).

El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà. Foto: Josep Molina.

Per primera vegada a la història de la Cambra de Comerç de Barcelona, aquest dijous el plenari de l'entitat va tombar una proposta del president, Miquel Valls. Com ha passat amb la implosió del PSC, l'empresariat català s'està enfrontant amb la pregunta que sempre havia esquivat, quina actitud havia d'adoptar envers la independència de Catalunya, i els interessos de les escleròtiques cúpules dirigents estan xocant frontalment amb la dels empresaris adherits. Dijous, la pregunta ja va deixar esquerdat el gran ens cameral del país, que fins ara era una bassa d'oli, i l'esquerda també s'està fent evident a la resta de patronals catalanes, des de Foment del Treball a PIMEC, la CECOT, el Cercle Català de Negocis (CCN) i les associacions de joves empresaris i emprenedors.

L'acte que el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, té previst d'organitzar el 14 de febrer, batejat com a "Anem per feina", suposadament és de caire empresarial, per bé que tot apunta que servirà per pressionar Artur Mas perquè se centri en la sortida de la crisi i es desdigui de la promesa electoral d'organitzar una consulta d'independència el 2014. A banda de Foment, a la convocatòria també s'hi van sumar la Cambra, PIMEC, Fepime, l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar i la juvenil AIJEC.

Però l'adhesió entusiasta de la Cambra de Comerç de Barcelona ha sollevat els associats, que dijous van reclamar una votació del plenari per decidir quin havia de ser el posicionament oficial. Valls, veient que pocs empresaris compartien els seus arguments, va intentar evitar la votació, aconseguint finalment que es posposés. I, en declaracions ahir a La Vanguardia, ja va deixar entreveure que la Cambra s'acabaria desmarcant de l'acte.

De la mateixa manera que la guineu, quan no les pot haver, diu que són verdes, Valls hauria optat ara per liderar la crítica i retreure a Foment que tot plegat s'estava polititzant massa. I que, per tant, la Cambra en quedarà al marge.

Josep Piqué al capdavant

Al plenari de dijous, diversos empresaris d'alt nivell van plantar cara a Valls, retraient-li que l'acte del 14 de febrer seria eminentment polític, i que no era funció de la Cambra posicionar-se políticament. "Quan es proposava que l'obertura de l'acte anés a càrrec de Josep Piqué, exministre de José María Aznar, ja es va veure quin tipus d'acte polític era", explica a Nació Digital un dels empresaris assistents al plenari. "A més, les declaracions que va fer Gay de Montellà a favor del pacte fiscal i en contra de la consulta, ja són un posicionament polític en si mateix", prossegueix.

Després d'aquest més que possible desmarcament de la Cambra, és possible que PIMEC també s'aparti de Gay de Montellà. Oimés quan la patronal vallesana CECOT, que ja va evitar sumar-s'hi d'entrada, ahir mateix demanava des de Nació Digital que l'organització aclarís els punts foscos que hi ha sobre l'acte. "Seria convenient que dilluns, que hi ha junta ordinària a Foment, es fes un bon debat per aclarir si cal tirar endavant l'acte o no, i esbrinar per què alguns dels seus organitzadors i promotors no tenen clar que hi hagin d'assistir", reflexionava Antoni Abad.

L'Associació d'Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès (ADEG) -integrant de Foment del Treball- fins i tot va anar més enllà i va emetre un comunicat posicionant-se clarament a favor del dret a decidir, entenent que "ni el marc polític i jurídic actual, ni cap condicionant històric i altres dogmes poden imposar-se a la voluntat sobirana de tot un poble".

FAJEEC: "Si la majoria vol la consulta, també la volem"

Si bé l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) dóna suport a l'acte de Gay de Montellà, la Federació d'Associacions de Joves Empresaris i Emprenedors de Catalunya (FAJEEC) hi està a les antípodes. El seu president, Leo Torrecilla, explica a Nació Digital: "Els joves empresaris no tenim color polític, volem el que vol la majoria. Per tant, no ens sembla bé que uns quants empresaris diguin que ara no toca organitzar cap consulta, perquè això és posar-se en política. Més enllà de la voluntat de la majoria de la ciutadania, els joves empresaris no estem a favor de cap tendència. I si la majoria del poble de Catalunya vol la consulta, també la volem, perquè l'empresari vol fer bé a la societat, en tant que l'empresa anirà bé si la societat va bé."

La FAJEEC, que al seu si hi té associacions que també formen part de Foment, considera que, "empresarialment parlant, no té cap mena de sentit dir si estem a favor de l'acte de Foment o no, perquè nosaltres estem a favor de les majories". I, més explícitament, Torrecilla afirma: "No volem el que afavoreix només a quatre empresaris, sinó que volem allò que afavoreix a la gran massa de la societat, el que reporta un major benestar social als ciutadans."

Manca de legitimitat

Conscient del malestar que ha generat l'alineació unilateral de la Cambra amb Gay de Montellà, la patronal independentista Cercle Català de Negocis (CCN) ha aprofitat per tornar a denunciar públicament el sistema de vot pel qual es regula l'ens cameral. Als últims comicis, el 2010, només va votar l'1'8% de les empreses adherides, i d'aquest 1'8%, el 90,8% dels vots van ser emesos per correu, la gran majoria dels quals tramesos des d'una mateixa adreça postal. De fet, el CCN va presentar una demanda al contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i està pendent de rebre'n la resposta. Mentrestant, demana a Valls que "vagi per feina i endreci la casa, que la democratitzi i deixi estar el Govern de Catalunya i el Parlament".

A aquesta manca de legitimitat, la FAJEEC també n'hi suma una altra, com és la constatació que, als òrgans directius de totes les patronals esmentades, la presència d'empresaris menors de 40 anys és de tan sols un 3%, i la mitjana ronda els 60 anys. "Si tens 70-80 anys, el més còmode és fer el que et diuen des de Madrid. En canvi, si en tens 30-40, com que aspires a viure molts anys en una societat que se senti còmoda amb ella mateixa, possiblement l'escoltes més", raona Torrecilla.

A la corda fluixa

Tot plegat deixa l'acte antisobiranista del 14 de febrer seriosament tocat. Entre d'altres motius perquè bona part dels empresaris adherits s'han impregnat del sobiranisme que es respira a bona part de Catalunya, "i els organitzadors corren el risc que se'ls ompli el Palau de Congressos d'estelades", apunta un dels empresaris consultats.

De la mateixa manera que la cúpula del PSC va oposar-se a la Declaració De Sobirania i, immediatament després, agrupacions socialistes d'arreu del país han desobeït la consigna -cap de llista del PSC barceloní inclòs-, la base empresarial del país veu com les respectives cúpules patronals no encaren el procés independentista amb la serenitat que creuen que caldria. Entre d'altres motius perquè, si bé el boicot al cava va escaldar part de l'empresariat, la societat catalana també ha demostrat que el boicot a Leche Pascual també va tenir els seus efectes.