dilluns, 16 de juny del 2014

SENSE CONTROL EL FOC DEL SUD DE CATALUNYA.

Sabem perfectament que diran que un llamp va ser el culpable del foc i "això és imprevisible" (com si els milers d' anys anteriors no hi hagi hagut llamps).
Sabem que diran que Biscorn, La Toa, les Marrades, la Serra de la Creu o les muntanyes que donen pas a les planes dels Burgans són inaccessibles.
Sabem que diran que no hi ha diners i que no hi ha material.
Però ens agradaria que algú digui clarament que s' estima aquest país (també les comarques del sud) i que no tornarem a entrar en aquest estiu i en el següent i en el següent, amb el cor encongit pensant que potser serà el que cremarà bona part de Catalunya.
Cal d' una vegada que es faci un pla per aturar els incendis de cada estiu. Cal que es parli de la neteja de boscos i sotabosc, cal que es parli de com fidelitzar projectes, persones i economies en un territori que es desertitza i per tant l' abandonament fa perillar el seu futur, cal que hi hagi projectes de futur concrets en aquestes terres "inaccessibles" perquè no hagim de gastar diners cada any apagant incendis (i encara sort si no more ningú i no es  crema cap casa ni cap ramat). Cal prevenció, cal control dels incendis intencionats, cal projectes més enllà dels urbanístics (ja esgotats i insostenibles) i cal que ens posem d' acord en un projecte de país. No podem estar patint tot l' estiu per veure si els dos hidroavions poden treballar de dia i sense vents forts i apaguen els focs com puguin.  

 

El foc de Tivissa crema 400 hectàrees i avança fora de control

Els bombers treballen esta nit per evitar que l'incendi avance cap a la població

Desallotjades sis masies més als voltants de la plana dels Burgans (de Nació Digital).

Les flames han envoltat el Mas de Biscorn. Foto: Oscar Beltran (Twitter)

Els Agents Rurals han elevat a 400 les hectàrees que ja porta calcinades l’incendi que a l’espai natural protegit del PEIN de les Muntanyes de Vandellòs-Tivissa. Amb l’ocàs s’han retirat ja els mitjans aeris i a la zona hi treballen 44 camions d’aigua i 34 vehicles de comandament.

El conseller d’Inerior, Ramon Espadaler, ha presidit la reunió que ha tingut lloc esta nit al centre de comandament ubicat al parc de Bombers de l’Ametlla de Mar les coordinar les tasques d’extinció durant la propera nit. El vent, que ha girat esta tarde de mestral a marinada i ha bufat amb força, dificulta les tasques, que pretenen evitar que el foc avance cap al nord-oest en direcció a Tivissa.

La Creu Roja intervé facilitant una psicòloga i portant 30 mantes al Camping de Tivissa, on estan part de les persones que han hagut de ser desallotjades de les 24 masies més properes a la zona de l’incendi com a mesura preventiva.