dimecres, 28 d’octubre del 2015

RESSÒ ALS MMCC INTERNACIONALS DE LA PROPOSTA DE JxS i CUP.

(De Vilaweb).
La premsa internacional ha començat a informar dimarts mateix a la tarda de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP, en què es declara el començament del procés de creació de l’estat català independent ‘en forma de república’. L’agència Reuters ha distribuït una notícia amb aquest titular: ‘Els partits catalans inicien el full de ruta independentista i Rajoy promet blocar-lo.’ La notícia difosa per l’agència de notícies Associated Press es titulava: ‘Els partits catalans presenten una moció per a començar la independència.’ Quan el president Rajoy ha fet una declaració prometent que faria complir la llei espanyola, les agències de notícies han actualitzat les informacions.

Pel corresponsal del diari The Guardian a Barcelona, Stephen Burgen, l’acord per a ‘començar el procés de creació d’un estat català independent en forma de república’ és ‘a l’efecte una declaració unilateral d’independència’, condemnada ja pels partits unionistes catalans com ‘un cop d’estat’. La notícia recorda que a les eleccions del 27 de setembre ‘la coalició pro secessionista va guanyar una majoria d’escons al parlament, però no va aconseguir una majoria de vot popular’, que es va quedar en el 48%.

El periodista Romaric Godin, del diari francès La Tribune, ha fet per la seva banda un ampli resum de la situació política catalana i ha qualificat la declaració comuna de Junts pel Sí i la CUP com ‘el començament d’un procés revolucionari’. Un procés, afegeix, secundat per la seva majoria absoluta de setanta-dos escons al parlament. Quant a la qüestió del 47,8% dels vots totals que representen les dues formacions independentistes, ‘és a dir menys que la majoria absoluta, la situació no és tan clara com pretenen mostrar-la els unionistes perquè una part de la llista d’esquerra radical impulsada per Podem (Catalunya Sí que es Pot, amb 8,94% dels vots i 11 escons) és formada per independentistes’.

Ací teniu un recull d’algunes de les portades de la premsa internacional:
CTV News (TV canadenca): Pro-secession Catalan parties file 
CNBC: Spanish PM: We will defend unity, fight Catalan secession