diumenge, 1 de maig del 2016

REFERÈNDUM COM ARENYS DE MUNT A LA CATALUNYA DEL NORD

Es presenta interessant aquest mes: després dels resultats a Còrsega, ara tenim eleccions a Escòcia amb bones perspectives i la justícia francesa que dóna llum verda a un referèndum com el d' Arenys de Munt a la Catalunya del nord. Això és mou.

 La justícia francesa dóna llum verda a la Catalunya Nord per organitzar el seu "Arenys de Munt"
Tomba la pretensió de la República d'il·legalitzar una entitat que té la intenció d'organitzar un referèndum popular

per Bernat Ferrer29 d' Abril 2016 a les 20.14 h
Una associació de Perpinyà, el Comitè per a l'Autodeterminació de la Catalunya Nord, té llum verda per organitzar una consulta popular sobre "la reagrupació de la Catalunya Sud i la Catalunya Nord en un sol Estat independent i sobirà". Així ho va determinar aquest dijous el Tribunal de Gran Instància de Perpinyà, que va tombar la pretensió de la Prefectura dels Pirineus Orientals de dissoldre l'entitat perquè entenia que volia "atemptar contra la integritat del territori nacional". Ara, el tribunal ha determinat que la consulta està emparada per la lliberat d'expressió.



La República francesa, a més, ha estat condemnada a pagar una multa de 1.500 euros corresponent a les taxes judicials. El tribunal considera que si es vol continuar amb el litigi, el debat ha de ser inclòs a l'agenda del Consell de Ministres, que és qui haurà de decidir si s'ha de dissoldre l'associació.

Ara, doncs, l'associació pot organitzar la consulta popular quan ho desitgi, similar a les consultes populars iniciades a Arenys de Munt el 2009. Perquè, en tant que consulta popular, "sigui quin sigui el resultat de la consulta, no comportarà en cap cas la partició de la República", deixen clar des de l'entitat. El president, Robert Casanova, insinua a France Bleu que podrien fer coincidir la votació amb la data en què la Catalunya Sud torni a votar, el 2017.

L'advocat Jean Codognès -vocal de l'associació, exdiputat a l'Assemblea Francesa pel Partit Socialista i actualment membre del Consell Federal d'Europe Écologie-Les Verts- explicava l'any passat: "Volíem organitzar una consulta coincidint amb l'impuls del 9-N. Però l'Estat francès, a través de la prefectura, a principi de novembre va posar-nos una demanda reclamant la dissolució de l'associació, argumentant que atempta contra la unitat de la República." Com a argument de defensa, Codognès ja brandava el fet que els perseguien "per un delicte d'opinió", i recalcava que la Cort Europea dels Drets Humans d'Estrasburg dóna llibertat als ciutadans "per posar sobre la taula tots els debats possibles, incloent-hi fins i tot el qüestionament de l'ordre establert."
"En l'espai democràtic europeu tenim el dret a qüestionar la pertinença a una estructura concreta. Fa uns anys, una entitat va proposar-se tornar a posar un rei com a cap de l'Estat de França, fet que va manifestament en contra de la República, i la justícia va dir que que l'associació no s'havia de dissoldre, perquè el debat en si mateix era correcte", hi afegia.