diumenge, 12 de març de 2017

EL COMITÈ DE VENÈCIA NO AVALA LA REFORMA ESPANYOLA DEL TC.

Coincidim bastant amb l' article de Vicent Partal ahir a Vilaweb sobre la resposta del Comitè de Venècia del Consell d' Europa. Ja sabem que qualsevol posició de qualsevol organisme internacional té una interpretació àmplia i que moltes vegades cada part agafa la part del text que més li convé i amaga l' altra.
El Govern espanyol pot dir el que vulgui per acontentar els seus votants, però el cert és que els advertiments sobre el funcionament del TC i les reformes que n' ha fet el Govern espanyol deixen poc dubtes.
I més quan serà aquest TC qui deixarà el referèndum inhabilitat i un càrrec actiu de diputada del Parlament de Catalunya inactiu (Irene Rigau).
Sentirem moltes interpretacions, especialment de la part espanyola, però la complicitat de la UE amb les estrategies espanyoles no hi és i això és bon senyal. Us deixem el text de l' article perque també hi ha un enllaç amb el text original en anglès que és la millor manera de fer una lectura correcta:

  La notícia que acabem de saber és d’aquelles que marquen un abans i un després. El Comitè de Venècia, del Consell d’Europa, ha adoptat un dur informe contra la reforma del Tribunal Constitucional espanyol que li atribueix el poder d’inhabilitar càrrecs públics, reforma que com tots sabem és pensada per al cas català. Amb això, Europa deixa clar, per primera vegada, que Espanya ha travessat una línia vermella que no s’ha de tolerar. (Ací teniu la nota oficial, en anglès, del Consell d’Europa)
Tot i que la intervenció de l’estat espanyol en les darreres hores sembla que ha aconseguit de rebaixar el to inicial del document, les crítiques del redactat final són tan encertades com dures i impossibles de dissimular. L’informe diu que no hi ha estàndards europeus sobre la matèria, argument al qual s’agafarà Espanya com a un clau roent, però al mateix temps remarca que l’actuació espanyola és excepcionalment única. Que el Constitucional execute les seues pròpies sentències va en contra del que es fa a Europa i només es pot comparar amb el model d’Albània, Armènia, Moldàvia i Ucraïna. Més gràfic, impossible.
Per això, la Comissió de Venècia demana a Espanya que reconsidere l’atribució d’aquests poders al Tribunal Constitucional, i li adverteix que no fer-ho afectarà greument la percepció del tribunal com a àrbitre de la constitució. És especialment important que l’informe deixe clar que el fet que el Tribunal Constitucional espanyol puga aplicar mesures de multa o inhabilitació contra parlamentaris afecta el mandat democràtic que els ha atribuït la sobirania popular. Argument que és la base lògica de la defensa del parlament de Catalunya i que ara troba un eco ja constatable en les altes instàncies europees.
És evident que, als efectes del consum intern, Espanya manipularà això tant com vulga. Però que l’organisme del Consell d’Europa que ha de vetllar pel compliment dels afers constitucionals li demane de ‘reconsiderar’ això que fa no es pot interpretar sinó com un advertiment en tota la regla. Per quina raó Espanya hauria de reconsiderar res si allò que fa fos correcte? Quan algú et demana que reconsideres una cosa, el que fa és advertir-te de les conseqüències de no fer-ho. I això, Europa, per primera vegada, ho ha posat en negre sobre blanc. I confirma, per cert, que denunciar el comportament autoritari i demofòbic de l’estat espanyol com a causant i responsable de la crisi entre Catalunya i Espanya és el camí més encertat possible.
(Anècdota: l’ordre del dia de la Comissió de Venècia incloïa l’anàlisi d’actuacions irregulars de Turquia, Hongria, Armènia, Geòrgia, Casaquistan, Moldàvia, Polònia i Espanya. Una llista que, per si sola, ja ho diu tot.)