dilluns, 13 de juny del 2011

ELS INDEPENDENTISTES DEL KURDISTAN SUPEREN LA BARRERA DEL 10 % I ENTREN AMB FORÇA AL PARLAMENT TURC.


Els candidats kurds a les eleccions al parlament turc d'ahir van entrar amb força a la cambra amb trenta-cinc representants. Les eleccions les ha guanyades amb majoria absoluta el partit governant, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) del primer ministre Recep Tayyip Erdogan, amb un 50,56% dels vots (uns 327 diputats). Aquesta victòria el deixa lluny dels dos tercos que necessitava per impulsar una reforma constitucional sense dependre de les altres forces.

La resta del parlament el formaran el Partit Republicà del Poble (CHP), que ha aconseguit 136 diputats (25,66%), 24 més dels que tenia, i el Partit Moviment Nacionalista (MHP), que es queda amb 53 diputats (13,21%), 18 menys dels que tenia. Els altres partits han quedat fora del parlament en no haver superat la barrera del 10% imposada per entrar.

De fet, els candidats kurds s'havien presentat com a independents per esquivar aquesta normativa del 10% pensada precisament per evitar l'accés de les formacions kurdes al parlament. La major part dels diputats que han estat escollits són membres del BDP, el partit majoritari al kurdistan sota administració turca. Entre aquests hi ha la famosa activista kurda, Leyla Zana.

Zana ha participat en aquestes eleccions amb un programa que recrimina al govern d'Erdogan l'incompliment de l'anunciada aturada de les ostilitats contra els kurds. Zana ha utilitzat constantment en la seva campanya un lema de confiança i esperança: 'Som aquell tipus de gent que, quan confiem de veritat en algú, li donem sempre una oportunitat'. A continuació Zana diu: 'Senyor Erdogan, li van donar vuit anys per governar i no ha fet allò que s'esperava. Vostè ja ha perdut la seva oportunitat', en referència a la promesa de l'AKP d'un pacte amb els kurds que els permetés petits avenços en les llibertats democràtiques i l'ús de la seva llengua.

Zana va ser empresonada durant quinze anys després d'haver pronunciat una frase en kurd en la promesa del seu càrrec de diputada al parlament l'any 1991. Zana va dir en aquell jurament que lluitaria fins a les últimes conseqüències per les llibertats democràtiques. Abans d'esdevenir diputada al parlament turc, Zana havia estat batllessa de Diyarbakir l'any 1978, però després del cop militar de 1980 va ser també torturada i empresonada.