dissabte, 5 de juliol del 2014

CONTINUA L' ENGANY: 75 ANYS SENSE "PAPERS DE SALAMANCA"

Avui 5 de juliol hi ha convocat un acte a Barcelona, davant del monument de Frederic Mistral a Montjuïc, pel retorn de la documentació de Salamanca.
75 anys després ens continuen ensarronant i continuen dient que l' apropiació de la documentació per la força de les armes és legítima. En 300 anys no han canviat gens les coses.




Setanta-cinc anys sense papers

La Comissió de la Dignitat protesta amb un acte a Barcelona contra la negativa espanyola de tornar a Catalunya la resta de la documentació requisada. (Article publicat a Vilaweb).
El 5 de juliol de 1939, pocs mesos després de la fi de la guerra, un tren s’enduia cap a Salamanca les últimes trenta-cinc tones de documents requisats a Catalunya per la dictadura de Francisco Franco. Setanta-cinc anys després, el Ministeri de Cultura espanyol es nega a tornar els darrers documents espoliats a institucions, entitats i particulats catalans que continuen a l’Arxiu de Salamanca perquè diu que no tenen cap propietari clar. La Generalitat ja ha anunciat que anirà als tribunals contra la decisió del ministeri i la Comissió de la Dignitat, per la seva banda, fa avui una concentracióper a exigir la tornada de tots els papers. Tal com explicava Josep Cruanyes, president de la Comissió enaquesta entrevista amb VilaWeb
En concret, encara no s'han tornat dues menes de documents: els arxius municipals d'una quarantena de municipis catalans i tot un seguit de documentació de justícia i d'ordre públic.
Per la Comissió de la Dignitat, la negativa del govern espanyol a complir la Llei de Retorn del 2005 és un nou atac a la dignitat de Catalunya i a la voluntat de la seva ciutadania de voler reparar les víctimes del franquisme d’aquell acte de guerra. Per això ha organitzat avui un acte reivindicatiu, juntament amb la Plataforma per la Llengua, el Pen Club Català i el Memorial Democràtic de Catalunya, per a exigir la tornada de la documentació que resta i defensar, alhora, la llengua i la cultura.
L'acte es fa a migdia al monument a l'escriptor occità Frederic Mistral a Montjuïc (Barcelona), que al final de la guerra del 1936-1939 fou atacat pels franquistes i hi van esborrar les inscripcions que hi havia en record a Frederic Mistral i en defensa de la llengua pròpia. 'Es va voler esborrar físicament i simbòlicament la presència del català i l’occità, un fet que s’agafa com a símbol de la repressió que han patit la nostra llengua i cultura', expliquen les entitats convocants.
L’actor Carles Sales presentarà l’acte, en què es taparà amb una bandera les inscripcions restaurades del monument per a fer-ne una reinauguració simbòlica.