divendres, 16 de gener del 2015

NOVA LLEI DE SEGURETAT ESPANYOLA.

Avui el Govern espanyol ens ha "sorprés" amb una nova llei d' excepcionalitat. No calen gaires comentaris.

Rajoy podrà mobilitzar els mossos, segons la nova llei de seguretat espanyola

Mariano Rajoy podrà mobilitzar els Mossos d'Esquadra en situacions de màxim risc per a la seguretat de l'estat espanyol. Ho permet l'avantprojecte de llei de seguretat que ha aprovat aquest matí el consell de ministres. La llei atorga al president del govern espanyol el rol de màxim coordinador en matèria de seguretat. Segons explica el govern espanyol, la llei està pensada 'per millorar la resposta davant de nous riscos i amenaces'. La llei diu que el president del govern espanyol podrà mobilitzar les policies autonòmiques i locals, així com recursos de seguretat privats en situacions de risc per atacs a l'estat de dret, ciberatacs o catàstrofes naturals.
La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, ha dit que 'no es tracta d'assumir el control de res sinó que tots posem els nostres instruments a disposició'. A banda dels recursos públics, la declaració de situació d'interès per a la seguretat també permetrà el president espanyol mobilitzar qualsevol tipus de recurs privat en favor de l'interès general.

Malgrat l'excepcionalitat d'aquesta mesura, la vice-presidenta espanyola ha recordat que 'no és nova', ja que hi ha d'altres lleis com les de règim local que ja ho contemplen en ocasions excepcionals. 'Això no és nou, això ja té antecedents que en determinades circumstàncies les administracions poden reclamar la col·laboració pública i privada', ha conclòs.

La nova figura s'afegeix als estats d'alarma i d'excepció que preveu la constitució espanyola però, a diferència d'aquests dos, no implicarà la suspensió dels drets ni de les llibertats de la ciutadania. Així ho ha explicat la vice-presidenta espanyola durant la conferència de premsa posterior a la reunió del consell de ministres que ha assegurat que 'el text determina que no té res a veure amb els estats d'alarma i d'excepció que es declaren quan es donen els supòsits que estableix la constitució i la llei orgànica que ho regula'.

Sáenz de Santamaría ha explicat que la situació d'interès per a la seguretat és 'un mecanisme institucional amb caràcter transversal de coordinació de tots els mitjans de l'estat amb els d'altres administracions estatals i internacionals', i es podria declarar en grans catàstrofes medi ambientals, per exemple. Un cop activat el mecanisme, es constituiria un comitè 'molt especialitzat' per gestionar tots els recursos.

La vice-presidenta espanyola també ha afirmat que 'recentment s'ha portat a terme un simulacre de funcionament d'un comitè d'aquestes característiques per al supòsit d'un terratrèmol de gran magnitud'. 'El president espanyol podria fer aquesta declaració si ens trobem en una situació així', ha assegurat durant la seva intervenció davant els mitjans.

Finalment, ha desvinculat l'elaboració de la nova estratègia de seguretat dels darrers atemptats gihadistes de París i ha assegurat que el govern espanyol hi treballa des del 2012.