dimecres, 28 de gener del 2015

S' INTERNACIONALITZA EL CAS CATALÀ, TAMBÉ DES DE LES INSTITUCIONS.

Artur Mas explica de primera mà als cònsols «el sentit polític del 27-S»

Es troba amb la setantena de diplomàtics presents a Barcelona i els explica que els comicis serviran per "saber quanta gent hi ha a favor i en contra que Catalunya exerceixi la sobirania". (Vilaweb).

Especial: Eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre del 2015

 , Palau de la Generalitat | Actualitzat el 27/01/2015 a les 17:33h
Mas, amb alguns dels cònsols que ha rebut aquest dimarts al Palau de la Generalitat. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

Per a tot ambaixador o cònsol d'arreu del món és vital tenir informació de primera mà sobre el país on està destinat, per així poder-la transmetre de manera fidedigna al seu país i possibilitar així que es prenguin decisions amb el màxim de dades possibles. I, aquest dimarts, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut donar aquesta informació precisa a la setantena de cònsols acreditats a Barcelona. En una recepció a peu dret al Palau de la Generalitat, els ha explicat el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre. "Seran unes eleccions d'un contingut polític diferent del que s'ha vingut donant fins ara", els ha avisat.

"Em vaig decidir a convocar eleccions perquè hi ha una qüestió pendent a Catalunya: cal saber quanta gent hi ha a favor que Catalunya exerceixi la sobirania, i quanta gent hi ha en contra. I això, en una democràcia normal i avançada, s'ha de poder comptar a les urnes. De fet, és el que volíem fer des de fa temps, comptar aquestse forces diverses a través de les urnes. I com que no hem tingut cap altre camí, ho haurem de fer en format d'eleccions. I aquest és el sentit polític del 27-S", els ha resumit, en una xerrada d'uns deu minuts de durada.

Dirigint-se al cònsol britànic, el gal·lès Andrew Gwatkin -degà del cos consular des del setembre de l'any passat-, ha explicat: "Hauríem preferit fer-ho d'una altra manera, com al Regne Unit, per exemple." I, tornant a mirar al conjunt de representants diplomàtics, ha prosseguit: "O com ho van fer al Canadà. Però no ha estat possible. Però sí que tenim un instrument a les nostres mans, i sabrem la resposta a la pregunta. Perquè, sense saber-la, és molt difícil fer política a Catalunya."

"Volem seguir formant part de la UE"

Durant el seu discurs, Mas ha deixat clar que, més enllà de l'objectiu independentista, el seu Govern advoca per continuar formant part de la Unió Europea (UE). "El nostre sentit de l'autogovern en el moment actual significa sobiranies compartides, interdependències entre els diversos països", ha puntualitzat.

"Moltes gràcies per escoltar-nos. Perquè és la primera aspiració que tenim: que se'ns escolti i que se'ns pugui entendre respecte a les raons d'un país i d'una nació com Catalunya que, com demostren les parets d'aquest Palau de la Generalitat, porta molts segles amb la voluntat d'exercir el seu autogovern", ha conclòs.

El degà del cos consolar, instal·lat a Barcelona des del 2009, ha agraït a Mas la possibilitat de participar "en una trobada tan íntima", així com la "col·laboració" que assegura que les institucions catalanes dispensen al conjunt de diplomàtics legats al país.
 
Foto de família del cos consular acreditat a Barcelona, amb el president català. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.