dimecres, 11 de març del 2015

RETORN DELS TOROS A CATALUNYA??

No ens podiem esperar una altra cosa del PP, de Wert i de les idees falsament culturals espanyoles.
Com no anem amb els ulls ben oberts, en poc temps tornarem a tenir toros a Catalunya. Ells continuen treballant, encara que nosaltres sembla que descansem.

 
Wert obre una via per al retorn dels toros a Catalunya

El PP fa ús de la majoria absoluta · Diu que la llei aprovada vol 'preservar i donar valor a la cultura comuna'

La comissió de cultura del congrés espanyol ha aprovat el projecte de llei per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. Segons els portaveus d'ERC, CiU el PNB, IU i PSOE, el text envaeix les competències de les comunitats autònomes i obre una via que l'executiu espanyol podria utilitzar per imposar el retorn dels toros a Catalunya.

La llei s'ha aprovat en comissió per 23 vots a favor (PP i UPN), 6 en contra (CiU, ERC, PNB i IU) i 11 abstencions (PSOE i UPyD). Prèviament, el PP ha rebutjat la majoria de la vuitantena d'esmenes presentades pels grups de l'oposició --ha acceptat simplement retocs tècnics. Ara passarà al senat, on els grups podran presentar més esmenes.

L'article problemàtic

La polèmica se centra en l'article 11 de la llei, que estableix això: 'Correspon a l'administració general de l'estat la garantia de la conservació del patrimoni immaterial espanyol, promoure'n l'enriquiment i fomentar i tutelar l'accés de tots els ciutadans a les seves diverses manifestacions.'

D'acord amb la llei, l'estat s'encarregarà d'elevar a la UNESCO les propostes per a la inclusió de béns culturals immaterials a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

L'oposició en destaca objectius amagats

Durant el debat en comissió, totes les formacions de l'oposició han denunciat els objectius ocults del govern espanyol.

El portaveu d'ERC Joan Tardà ha apuntat que amb aquesta llei l'executiu espanyol pretén fer una maniobra per acabar forçant el retorn dels espectacles taurins a Catalunya per la via del Tribunal Constitucional espanyol.

Segons Tardà, com que la mesura que la norma estableix que l'estat té competències per a la protecció i salvaguarda del patrimoni immaterial -- partint de l'aprovació al congrés, el 2013, de la llei que ja declarava els toros com a bé d'interès cultural--, la llei permetrà a l'estat de presentar un conflicte d'interessos davant el Tribunal Constitucional contra la llei del Parlament que prohibeix els toros.

'Apareixerà l'àrbitre d'un TC amb dotze magistrats comprats políticament que el govern espanyol vol que rematin la jugada', ha dit. Tardà ha recordat, a més, que les comunitats autònomes ja disposen lleis pròpies de salvaguarda del patrimoni immaterial.

La portaveu de CiU, Montserrat Surroca, també ha denunciat l'interès ocult del govern espanyol d'impulsar la tauromàquia a través d'aquesta norma: 'Una vegada més, el govern central fuig dels problemes reals de la cultura, presenta un projecte que en cap cas no era demanat, i a més incideix en un terreny com el del patrimoni immaterial que l'experiència ens diu que funcionava adequadament.'

El portaveu del PNB, Joseba Agirretxea, també ha acusat el govern espanyol de voler aprofitar la norma per envair les competències de les comunitats en una 'vocació hipercentralitzadora', igual com la portaveu d'IU, que ha afirmat que és una llei 'invasora' que pretén imposar una visió molt determinada de la 'marca Espanya' que 'no és la de tots els espanyols'.

El portaveu del PSOE, Guillermo Meijón, ha dit que la llei tenia 'zones de dubtes i ombres' sobre l'autèntica intenció del govern espanyol respecte dels toros, i ha demanat que en el tràmit al senat s'aclarissin les competències de la norma.

Per contra, la portaveu del PP, María Carreño, ha negat que el projecte de llei laminés o envaís competències de les comunitats autònomes. Tanmateix, no ha desmentit pas que la norma permeti d'obligar el Parlament de Catalunya a tornar a autoritzar els toros.

Segons Carreño, la norma es limita a 'perfilar un conjunt de línies mestres' perquè les comunitats puguin dictar les seves regulacions en aquesta matèria. L'únic objectiu, ha dit, és 'promoure i donar valor a la cultura comuna'.

Antecedents

L'any 2010 el PP --aleshores a l'oposició-- ja va presentar un recurs contra la prohibició dels toros a Catalunya. El tribunal el va admetre a tràmit i resta pendent de sentència.

El 2013 el ple del congrés va aprovar amb els vots del PP i UPN --i l'abstenció del PSOE-- la iniciativa legislativa popular per a declarar els toros com a bé d'interès cultural.


A diferència dels recursos interposats pels partits o altres administracions, els que interposa el govern espanyol davant el TC poden anar acompanyats d'una petició d'aplicació de l'article 161.2 de la constitució espanyola, perquè se suspengui per un termini mínim de cinc mesos qualsevol llei autonòmica impugnada. L'estat ja ha emprat aquest recurs quan ha actuat contra lleis catalanes com la de consultes o la d'acció exterior.