dijous, 29 d’abril del 2010

CONSULTES INDEPENDENTISTES I RESSÒ A LES VOTACIONS SIMBÒLIQUES A L´EXTERIOR.

Irlanda, el Quebec, els Països Baixos i Suïssa també han decidit
A més dels dos-cents dotze municipis del Principat que han participat en la tercera tongada de referèndums sobre la independència, aquest cap de setmana també han pogut votar-hi els catalans residents en uns quants països de l'estranger. Dissabte, una urna situada a l'emblemàtic edifici de Correus de la capital d'Irlanda, Dublín, va recollir 79 vots, el 93,7% dels quals favorables al sí a la independència del Principat. I l'endemà diumenge, coincidint amb el Dia Internacional de la Catalunya Exterio! r, les urnes es van obrir en tres països més: el Quebec, els Països Baixos i Suïssa.
El Cercle Català de Negocis, que ha impulsat la consulta a la capital neerlandesa, Amsterdam, va informar a la fi de la jornada que 116 persones s'havien acostat a votar, 'amb uns resultats molt favorables i contundents en favor de la llibertat de Catalunya': 106 vots favorables, un vot negatiu, quatre vots en blanc i cinc de nuls. Durant la jornada, representants del CCN van aprofitar per reunir-se amb membres de sectors econòmics i empresarials del país, i els van animar a invertir al Principat.
Ahir diumenge també van poder votar els catalans residents al Quebec i les persones de Suïssa nascudes al Principat, que hi haguessin viscut durant un temps, que fossin fills o néts de catalans o que estiguessin casades amb catalans. En aquest últim país, 188 persones van votar en urnes instal•lades a Basilea, Berna, Ginebra, Lausana i Zuric: 180 (95,74%) van dir que sí a la independència, cinc van votar que no i tres, en blanc. Al resultat, encara cal sumar-hi el vot per correu.
I al Quebec, dels 85 catalans residents i amb dret a vot, van votar 36 persones, xifra que representa una participació del 42,35%. El 91.67% van fer-ho pel sí, dues persones van votar en contra, i una, en blanc. A banda, vuit quebequesos també han votat de manera simbòlica a favor del sí.