dilluns, 9 de maig del 2011

ESCÒCIA I LA UNIÓ EUROPEA.


Kenneth Gibson (SNP): 'Quan declararem la independència, passarem a formar part automàticament de la UE'
Exposa en aquesta entrevista per VilaWeb els objectius de la nova majoria independentista escocesa · N'esbossa alguns possibles factors d'èxit.

L'aclaparadora victòria electoral del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a les eleccions parlamentàries de la setmana passada ha obert definitivament la ruta del referèndum d'independència anunciat pel primer ministre Alex Salmond. VilaWeb ha entrevistat el diputat nacionalista, Kenneth Gibson, per escatir els factors d'èxit de l'SNP i els plans de la nova majoria independentista d'Escòcia.

Com pensa administrar aquesta aclaparadora victòria, l'SNP?
Per una banda, volem assegurar poders addicionals per a Escòcia en aspectes com l’impost de societats, les ‘propietats de la corona’ (controla l’aigua i els impostos sobre les energies eòliques renovables fins a dotze milles de la costa), i la capacitat d’endeutament per a poder invertir en les infrastructures més importants estratègicament. També volem enfortir l’autogovern d’Escòcia, eixamplant les competències de la Scotland Bill, i superar les dificultats econòmiques que tenim com a país.

Quin seria el calendari del referèndum d’independència?
Com ha anunciat el primer ministre Alex Salmond, el farem la segona meitat de la legislatura que ara comencem, que serà de cinc anys. És una promesa electoral que ha estat generosament legitimada per les urnes i que evidentment complirem.

Hi ha cap prioritat, com ara la recuperació econòmica, que pogués aturar el procés?
No, per què? De fet, no hi haurà millor remei per a la recuperació econòmica que la independència.

La majoria parlamentària es correspon amb una majoria social favorable a la independència?
No necessàriament. La gent vota el Partit Nacionalista Escocès per moltes raons, no solament per la qüestió nacional. Per un altre costat, també hi ha independentistes que no ens voten! La majoria social per la independència, la sabrem quan fem el referèndum i haguem fet el debat sobre el nostre futur com pertoca.

El govern britànic accepta el dret d'Escòcia de fer un referèndum. Creieu que Londres serà imparcial o que provarà d'entrebancar-lo legalment o política?
El govern del Regne Unit provarà de dificultar el procés tant com podrà, perquè no el vol. I tota la classe dirigent britànica farà mans i mànigues per fer oposició i perquè guanyi el 'no'.

No temeu una fragmentació social, si Escòcia declara la independència?
Gens ni mica. De fet, no he sentit mai ningú que suggerís una tal hipòtesi. No entenc quin sentit té.

Teniu cap pressentiment de la reacció de la UE, si declareu la independència?
Fa uns quants anys ja ens vam preocupar d'esbrinar-ho. Quan declararem la independència, passarem a formar part automàticament, com un estat més, de la Unió Europea. La integració serà automàtica.

Hi ha importants moviments independentistes també a Flandes, al País Basc i a Catalunya. Què en penseu i què els diríeu?
Em sembla que això que passa a Escòcia demostra fins on es pot arribar amb un partit nacionalista que deixi la divisió entre esquerres i dretes en un segon pla per prioritzar l'arribada de la independència. La transversalitat en pro d'un objectiu de caràcter nacional és un factor decisiu i explica l'èxit del Partit Nacionalista Escocès.