dissabte, 24 de setembre del 2011

EL PARLAMENT REBUTJA LA I.L.P. "SALVEM L´ESCOLA EN CATALÀ" PER "INCONSTITUCIONAL".



Per una part, el Parlament Català rebutjant una I.L.P. per "inconstitucional", semblen el Parlament espanyol.
A veure, si és "inconstitucional" o no ja ho diran allà. No us peocupeu que d´això en saben molt. No entenem que els diputats catalans els estalvïin feina als de Madrid.
I per una altra part, en el fons de la I.L.P. hi ha un concepte bàsic que recolzem totalment: ÚNICA LLENGUA VEHICULAR.
És aquest l´únic concepte que pot salvar la nostra llengua d´una mort lenta. Ara, sense aquestes sentències, la llengua vehicular de gran part de les escoles catalanes és el castellà (i hi ha algunes que no, és cert), però si s´executen les sentències només ens aboquen a una mort lenta de la llengua.
I no és cap dramatisme, només la constatació d´uns fets que veiem dia a dia els que treballem a les escoles catalanes.

NOTICIA PERIODÍSTICA:
Rebutjada la iniciativa de la ILP, ‘Salvem l'escola en català', per “inconstitucional”
El text de la iniciativa legislativa popular demanava que el català sigui l'única llengua vehicular del sistema educatiu a l'escola i la universitat
Els serveis jurídics del Parlament entenen que “el dret a utilitzar el castellà i el seu caràcter oficial no permeten que sigui proscrit de tota activitat a l'ensenyament”
El Parlament ha rebutjat tramitar la iniciativa legislativa popular (ILP) de proposició de llei ‘Salvem l'escola en català' presentada el 7 de setembre en considerar que és “inconstitucional”.
Aquesta proposició va ser presentada en plena polèmica per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que donava dos mesos a la Conselleria d'Ensenyament perquè el castellà fos llengua vehicular a les escoles.
Dins de les demandes del text destaquen que el català sigui L´ÚNICA LLENGUA VEHICULAR del sistema educatiu, que els estudiants universitaris tinguin dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana, i que aquesta sigui la llengua d'acollida dels estudiants nouvinguts.
Segons l'informe dels serveis jurídics del Parlament, “tant el dret a utilitzar el castellà com el seu caràcter oficial no permeten que sigui proscrit de tota activitat desenvolupada a l'escola i en l'entorn de l'escola”, i afegeix que això resultaria inconstitucional i antiestatutari.
La resolució es remet tant a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut com a anteriors errors sobre el model lingüístic en l'ensenyament.
Així mateix, la resolució remarca que aquesta ILP va més enllà de l'autonomia universitària i que podria fins i tot afectar la llibertat d'ensenyament, i també al dret a l'educació en proposar l'extensió absoluta “sense motivacions” de l'ús del català en tots els nivells de l'ensenyament i en totes les activitats de l'àmbit escolar.
Encara que l'informe dels serveis jurídics no és vinculant, la Mesa del Parlament - on estan representats CiU, PSC i PP - ha rebutjat per unanimitat tramitar la ILP.
Debat al Parlament el dia 29
No és la data que haurien preferit els tres sol•licitants (ICV-EUiA, ERC i grup mixt), però finalment la Junta de Portaveus ha decidit convocar un ple monogràfic sobre la reforma constitucional, que es farà al Parlament el proper 29 de setembre.
Els diferents grups parlamentaris debatran entorn d'una reforma que incorpora a la Carta Magna un futur sostre de dèficit públic, que haurà de ser fixat a través d'una llei orgànica.