divendres, 6 de maig del 2011

AUGMENT DEL VOT INDEPENDENTISTA A ESCÒCIA I AL NORD D´IRLANDA, I BAIXADA AL QUEBEC I AL PAÍS DE GAL.LES


ESPECTACULAR AUGMENT DE VOTS DE L´INDEPENDENTISME ESCOCÈS I NORD-IRLANDÈS, el primer dels dos amb una proposta de referèndum sobre la independència d´Escòcia.

L'independentisme a Escòcia guanya les eleccions amb un gran increment de vots

El Partit Nacional Escocès (SNP), del primer ministre Alex Salmond, ha viscut 'una nit històrica', segons que ha dit ell mateix a la matinada, enveient la victòria aclaparadora del seu partit. Segons els primers sondatges i amb una part del vot escrutat (blocs de seguiment de The Guardian i The Scotsman) s'estima fins i tot que els independentistes puguin arribar a tenir majoria absoluta al parlament. Salmond ha assegurat, en declaracions a la matinada, que farà el referèndum sobre la independència d'Escòcia abans del 2015.

Pels liberaldemòcrates, en canvi, la nit pot haver estat desastrosa, tal com han admès fonts del partit, que pot perdre la meitat dels vots. Els laboristes també han perdut vots i tot apunta que el parlament escocès tindrà un composició molt diferent de l'actual (47 escons per a l'SNP i 46 per als laboristes). Es calcula que els resultats definitius no se sabran fins a la tarda.

Gal·les i el nord d'Irlanda

Ahir també hi va haver eleccions a les assemblees gal·lesa i nord-irlandesa. Al nord d'Irlanda, el Sinn Féin aspira a convertir-se en el partit més votat, més que no pas el Partit Democràtic Unionista, majoritari, amb el qual governa en coalició. I al País de Gal·les (bloc de seguiment), els laboristes, que governen coalitzats amb els nacionalistes del Playd Cymru, esperen continuar al poder. Tot i la manca de resultats finals, els dirigents del Playd Cymru ja han admès que han experimentat una davallada.

Consulta sobre el sistema de vot

A banda els comicis parlamentaris i municipals, els electors del Regne Unit també van decidir ahir una proposta de reforma electoral: canviar el sistema de votació de majoria simple, que atorga l'escó al candidat més votat encara que no tingui majoria, per l'anomenat vot alternatiu, que permet votar, a més del candidat votat, uns quants candidats més, per ordre de preferència. Amb aquest sistema, si cap candidat no aconsegueix la majoria absoluta, s'elimina el que té menys vots, vots que es reparteixen entre els candidats restants, i així successivament fins que un candidat obté més del 50% de vots. Les enquestes indiquen, nogensmenys, que la reforma no s'acceptarà.

Enllaç notícia sencera: http://www.vilaweb.cat/noticia/3882229/20110506/lindependentisme-escocia-guanya-eleccions-gran-increment-vots.html