diumenge, 26 de febrer del 2012

SOLIDARITAT POSA EN QÜESTIÓ ELS CANVIS DE POLÍTIQUES MEDIAMBIENTALS DELS GOVERNS ESPANYOL I CATALÀ.



El diputat de Solidaritat, Toni Strubell, ha comparegut aquest migdia en roda de premsa al Parlament de Catalunya acompanya dels dirigents d'Alternativa Verda Santiago Vilanova i Pep Puig per posar de manifest que:

1. L’arribada al Govern espanyol del Partit Popular ha significat un canvi radical respecte al reformisme del Govern del PSOE en polítiques relacionades amb el medi ambient. La crisi econòmica ha estat utilitzada com a parany per justificar una greu involució en aquesta matèria que afavorirà als “lobbies” contaminants.

2. L’avís de redacció d’un nou Plan Hidrológico Nacional (PHN) que recuperi la idea del transvasament de l’Ebre, derogat pel PSOE el 2004, és una agressió sobre el territori català i les terres de l’Ebre. Seria una imposició autoritària i centralista que, amb l’excusa de la teòrica aigua excedentària i d’una falsa solidaritat territorial, posaria en perill els delicats ecosistemes del delta del riu ja amenaçats pel canvi climàtic i la refrigeració dels dos reactors de la nuclear d’Ascó.

3. La modificació de la Llei de Costes seria també una intromissió sobre el domini públic marítim terrestre i obriria les portes de nou a l’especulació urbanística i a l’erosió del sòl.

4. El Govern del PP vol aplicar també una política reaccionària respecte al compliment del Protocol de Kyoto, intentant treure competències a la Generalitat sobre la constitució del fons de carboni. El PP no pensa donar suport a la proposta de la UE de incrementar fins a un 30% la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de cara al 2020 (en relació als nivells de 1990), fent el joc al “lobby” del carbó i el gas i afavorint al “lobby” nuclear.

5. Cancel·lant de forma temporal les primes a les energies renovables, segons reial decret llei del passat 27 de gener, el Govern Rajoy opta per potenciar les energies fòssils i afavorir la indústria electro-nuclear al renovar la llicencia d’explotació de la central de Garoña fins al 2019.

6. La política energètica del PP va en direcció oposada a la de països com Alemanya, Bèlgica, Suïssa o Itàlia que han optat per substituir l’energia nuclear.

7. L’agilització dels tràmits administratius dels procediments ambientals i de ladeclaració d’impacte ambiental té com objectiu afavorir la tramitació de projectes que puguin tenir una oposició popular (construcció de oleoductes, noves prospeccions mineres i de gas natural…) i afavorir als grans grups energètics.

8. Finalment, la revisió de la Llei de Qualitat de l’Aire, de 2007, i del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire aprovats pel Govern del PSOE, rebaixant els límits legals de pol·lució, és un greu atemptat contra la salut pública i la regeneració de l’atmosfera de les grans ciutats, envaint competències de la Generalitat.

Per la seva banda, Santiago Vilanova, també ha carregat contra el projecte d'Eurovegas que ha estat titllat com “un dels exemples més greus de la política antiecològica de CiU, un projecte de “l'obscur magnat Sheldon Anderson, vinculat al negoci del joc i el lobby atòmic dels Estats Units”. Per Vilanova, la zona escollida, el Delta del Llobregat, “és un dels espais mediambientals més sensibles del nostre país i de les poques reserves de terra agrícola fèrtil de la corona exterior de Barcelona”. Vilanova considera l'interès del govern de la Generalitat per acollir Eurovegas com una aposta per “construir una illa de blanqueig de diners al bell mig del Delta del Llobregat”.

Per tot això ha fet “una crida a la mobilització social i ecologista per aturar aquestes agressions ambientals del Govern Rajoy i proposem un front comú en el Parlament català per oposar-nos a la involució de les polítiques del medi ambient que ens prepara el PP i que compten amb el suport de CiU”.