dilluns, 20 d’agost del 2012

WIKILEAKS I LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA.

Wikileaks ensenya correus interns de Stratfor sobre l'independentisme català

Fa temps que Wikileaks va trasbalsar algunes persones que treballen per tenir molta informació, però controlada en poques mans. A hores d´ara no sabem si la quantitat d´informació publicada era informació a la qual es podia haver accedit només amb una mica més de temps o si era informació del tot confidencial. Sigui com sigui, confirmava i confirma els punts de vista que sobre nosaltres tenen en diferents àmbits (polític, econòmic, periodístic, etc. etc.) i sobretot confirmava l´interès creixent en mitjans americans sobre temes d´ identitat de països europeus.
Aquests dies arriba aquesta nova noticia: Wikileaks publica set correus de l´empresa americana d'anàlisis Stratfor, que estudien el procés de l'estatut i situen l'independentisme català a l'alçada de l'escocès

El diari "Ara" ha publicat unes informacions i Vilaweb i altres diaris digitals també. Potser també altres mitjans que ara mateix desconeixem.
Les noticies diuen que al febrer d'aquest any Wikileaks va publicar en diaris de tot el món milions de correus de l'empresa Stratfor, una companyia privada texana especialitzada en fer anàlisis de política internacional. Ara entre aquests han aparegut sis correus que parlen del 'separatisme català'. En un article publicat a l'edició d'avui del diari Ara, que ha llançat la notícia, es defineix Stratfor com 'la CIA a l'ombra', tot i que aquesta és una empresa d'anàlisis polítiques amb finalitats comercials i que fa públiques la majoria de les seves investigacions a la pròpia web.
Els sis correus fets públics són converses entre alguns analistes de l'empresa intentant entendre el que passa amb la sentència de l'estatut i quin impacte pot tenir això sobre el creixement de l'independentisme a Catalunya. Els autors dels correus no són espies sinó analistes, que són públics i ben coneguts pels lectors habituals de la publicació. Entre ells hi ha Marko Papic, que és el principal analista per a temes europeus i el director de la publicació George Friedman.
Les converses tenen el punt més interessant en la classificació que els analistes fan dels diferents nivells d'independentisme a Europa. El Principat el posen en nivell III amb Groenlàndia, Bèlgica (flamencs contra valons), Escòcia i les Illes Fer Oé. El País Basc, per exemple, està en nivell II i Llombardia o Galícia en nivell I.
Vilaweb oferia aquesta informació: Tots els correus es poden llegir aquí.