dissabte, 21 de setembre del 2013

ALEX SALMOND (ESCÒCIA): "TENIM UNA OPORTUNITAT ÚNICA".

Mentre continua l' ofensiva internacional del Govern espanyol, que ha citat i "donat instruccions" espanyolistes als representants de les ambaixades de la UE a Madrid, i ha continuat amb algunes reunions puntuals i trucades. Els escocesos obren la temporada cap al referèndum (ells sí que tenen data i pregunta i el referèndum serà vinculant).
Avui, quan falta un any pel referèndum, han començat per una marxa a la capital, Edimburg. No volem comparar processos: les seves marxes són petites comparades a les nostres (però això passa normalment allà en qualsevol aspecte que es discuteixi) o el Govern escocés es posa al capdavant allà i aquí no, etc.etc.

Però el que sí que hauria de ser comú és fixar una data i una pregunta i exposar de quina manera podem fer un referèndum (o no el podem fer), però a hores d' ara ho hauriem de saber. No per enretirar-nos a casa (al contrari) sinó per saber de quin peu calcem.  

Us afegim una imatge de la nostra representació a la marxa escocesa i el text de la nota publicada a Vilaweb (on també han publicat la foto).



Alex Salmond: 'Tenim una oportunitat única' (Vilaweb).


A un any de la convocatòria del referèndum sobre la independènciad'Escòcia, Edimburg ha viscut avui una gran manifestació independentista amb més de vint mil participants, segons els organitzadors (el doble de la marxa que es va fer l'any passat). El primer ministre escocès, Alex Salmond, en un dels discursos que s'han fet al final de la marxa, ha assegurat que el referèndum és una 'oportunitat única' per aconseguir 'una cosa que cap generació prèvia d'escocesos ha pogut fer, i que pocs països mai faran'. 
Per Salmond, la consulta permetrà decidir sobre 'un nou futur de prosperitat i igualtat d'una manera totalment pacífica, cívica i democràtica'. També ha dit que la campanya pel 'sí' es basa en arguments sòlids i que la majoria de la població escocesa vol controlar els poders essencials per decidir sobre 'els recursos naturals, l'estat del benestar o les pensions'. 'I aquests poders, els poders de la gent, només es poden assolir votant sí', ha defensat. 

Segons el primer ministre escocès, la campanya pel 'no', en canvi es basa en el sistema de Westminster, que 'no representa l'opinió escocesa ni les aspiracions d'Escòcia'. Per Salmond, hi ha 'una majoria natural' pel 'sí' perquè la majoria del poble està d'acord que 'les decisions d'Escòcia es prenen millor a Escòcia que no a Westminster'. També han assistit a la marxa la vice-primera ministra Nicola Sturgeon, el cap de la campanya Yes Scotland, Blair Jenkins, la diputada independent Margo MacDonald, el diputat dels Verds Patrick Harvie, i Colin Fox, de l'Scottish Socialist Party, a més de Carolyn Leckie, deWomen for Independence, entre d'altres.
Jenkins ha assegurat que la quan els ciutadans s'aturin a examinar els fets decidiran votar a favor de la independència. 'Pensionistes, pares, estudiants, homes de negocis, dones, gent de tota la societat s'adonaran que un vot pel 'sí' té sentit per a nosaltres com a nació i com a individus', ha assegurat.

La manifestació ha transcorregut en un ambient festiu començant a High Street i acabant a Calton Hill, un turó a la capital escocesa considerat com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Allà, els participants lluït banderes blaves i blanques escoceses, conegudes com a 'Saltires' i també s'hi han vist força banderes i estelades catalanes. A Calton Hill s'hi han fet els parlaments i concerts.