dijous, 19 de desembre del 2013

PORTUGAL, BOLIVIA I VENEÇUELA RECONEIXEN EL DRET D' AUTODETERMINACIÓ, ESPANYA NO.

L' espectacle d' ahir al Parlament de Catalunya de la Sra. Camacho i del Sr. Rivera (lerrouxisme pur) va ser penós.
El Sr. Rajoy ens té acostumats a lliçons d' història lamentables. Hauria de llegir alguna vegada algún llibre d' història. Ara la Sra. Camacho sembla que el vol superar i en un intent de treure memòria colonial espanyola perd el respecte a Veneçuela i Bolivia. I a sobre diu que cap país reconeix l' autodeterminació.

Mentides, com sempre. Diferents mitjans digitals avui recordaven que Veneçuela i Bolivia, a més a més de Portugal (més proper geogràficament) reconeixen el dret d' autodeterminació a les seves constitucions.
Potser el problema són les MENTIDES DEL PP i sobretot que ESPANYA NO RECONEIX EL DRET D' AUTODETERMINACIÓ.

 De Nació Digital:
 “Aquesta és la idea de democràcia que vostès tenen? Escolti’m, això no és Veneçuela ni és Bolívia, això és Espanya...”. Aquesta va ser la resposta de la cap de files del PPC, d’Alícia Sànchez Camacho, dirigida al president de la Generalitat, Artur Mas, quan durant la sessió de control parlamentari d’aquest dimecres per advertir que no es permetria la consulta sobiranista.

Ara bé la frase, potser expressada en el fragor de la batalla, era adient. Si bé la “democràcia espanyola”, segons la interpretació del PP, no permet el dret a l’autodeterminació, les constitucions de Veneçuela i de Bolívia sí que en reconeixen explícitament aquest dret.
 
En el cas de Veneçuela el preàmbul que justifica i determina la interpretació de la carta magna de l’Estat recorda que la Constitució es decreta  “sobre la base del recíproco respeto de las soberanías, la autodeterminación de los pueblos, la garantía universal de los derechos individuales y sociales de la persona humana, y el repudio de la guerra, de la conquista y del predominio económico como instrumentos de política internacional”.
 
Pel que fa a Bolívia, l’article 2 de la Constitució estableix: “Dada la existencia precolonial de las naciones y pueblos indígena originario campesinos y su dominio ancestral sobre sus territorios, se garantiza su libre determinación en el marco de la unidad del Estado, que consiste en su derecho a la autonomía, al autogobierno, a su cultura, al
reconocimiento de sus instituciones y a la consolidación de sus entidades territoriales, conforme a esta Constitución y la ley”.
 
Per tant, Alícia Sànchez Camacho té raó, la democràcia espanyola és substancialment diferent a les democràcies contemporànies de Veneçuela i Bolívia, aquestes reconeixen explícitament més drets.