diumenge, 24 de gener del 2010

MILERS DE MANIFESTANTS S´OPOSEN AL CEMENTIRI NUCLEAR


Milers de manifestants s'oposen a Ascó al cementiri nuclear
La decisió del ple municipal provoca un enfrontament entre els regidors d'Ascó i la direcció, i entre els socis del tripartit · Els membres del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre es tanquen fins dimarts per rebutjar el cementiri · Puigcercós i Herrera participen en la manifestació

Dues mil persones han respost la convocatòria de la Coordinadora Anti-cementiri Nuclear de Catalunya (CANC), caminant rere el lema 'Ascó, Catalunya diu que no'. Els manifestants han demanat la dimissió del batlle, Rafael Vidal (CiU), que governa en coalició amb el PSC. CiU ha anunciat que l'expedientarà si acaba votant a favor del cementiri.

L'equip de govern del Consell Comarcal de la Ribera Ebre, format per membres d'ERC i el PSC, ha iniciat aquest diumenge a les cinc de la tarda una tancada a la seu de la institució per pressionar l'Ajuntament d'Ascó i aconseguir que voti en contra d'emplaçar un cementiri nuclear a la població. La tancada es preveu allargar fins al dimarts a les onze del matí, dia en què se celebrarà a Ascó el ple extraordinari sobre el magatzem nuclear. 'Després de la resposta multitudinària de la manifestació hem entès que no ens podíem quedar de braços creuats i per dignitat política hem pres la decisió de tancar-nos', ha explicat el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i batlle de Rasquera, Bernat Pellisa.

La manifestació d'avui és la culminació d'anys de feina dels membres de la CANC que han impulsat mocions contra el cementiri de residus nuclears a bona part dels ajuntaments i consells comarcals del sud del Principat. Han aprovat les mocions els plens municipals de Vandellòs-Hospitalet de l'Infant, Flix, Mora d'Ebre, L'Ametlla de Mar, Montroig del Camp, Corbera d'Ebre, La Fatarella, el Molar, i Tivissa, i els consells comarcals de la Ribera d'Ebre, Baix Camp, Baix Ebre, Terra Alta, Priorat, Montsià i Alt Camp. També han aprovat aquesta moció de rebuig seixanta-un municipis de la demarcació de Tarragona, així com el propi Parlament de Catalunya.

Els motius que han portat als activistes ecologistes a convocar aquesta mobilització són 'el risc, el perill i la hipoteca a llarg termini que suposa el dipòsit de milers de tones de residus de molt alta radioactivitat que tenen una activitat de milers d'anys, i que pot afectar fins i tot a la salut dels ciutadans'. La CANC exposa també que 'les comarques de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, i per extensió Catalunya, ja ha contribuït amb escreix amb la seva quota de nuclearització respecte a la resta de l'estat, per ser el territori amb més reactors nuclears i més instal·lacions energètiques de l'estat espanyol'.

Una decisió que tindrà més conseqüències

El ple de l'ajuntament està format per quatre regidors de CiU i un del PSC, que formen el govern, i quatre regidors independents a l'oposició. Els regidors del govern semblen disposats a aprovar la candidatura i això ha provocat la reacció de la direcció de CiU, que ha demanat al batlle que es faci enrere en les seves intencions. Diputats, alcaldes i regidors de CiU a les Terres de l'Ebre han volgut deixar clara la posició contrària del partit a la ubicació del cementiri nuclear a Catalunya. CiU ha anunciat que expulsarà del partit el batlle i els regidors si aquests fan cas omís d'aquesta petició. A més, CiU ja ha exigit al president Montilla que compleixi amb el mandat del Parlament, que l'any passat va aprovar una resolució contra l'emplaçament d'un cementiri nuclear a Catalunya. El PSC, en canvi, dóna via lliure al seu regidor per votar allò que consideri més beneficiós per al poble, malgrat el mandat del parlament de rebutjar la ubicació del cementiri a Catalunya.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, que ha assistit a la manifestació, ha dit que volen que 'no hi hagi ambigüitats ni per part de CiU ni per part del PSC i exigim al president de la Generalitat que compleixi amb la resolució del Parlament'. 'Clar i ras i ja n'hi ha prou', ha advertit.

També ICV ha decidit augmentar la pressió al govern i el conseller d'Interior i president d'ICV, Joan Saura, ha demanat aquest diumenge al govern que prengui una posició sobre la ubicació del cementiri nuclear a Catalunya i, en concret, a Ascó i que ho rebutgi. D'aquesta forma, ICV ha redoblat aquesta exigència al govern, del qual forma part, i en aquest cas ho ha fet en boca del màxim dirigent del partit a l'executiu català. 'El Govern ha de tenir opinió i ha de ser rebuig', ha afirmat Saura.