dijous, 21 de gener del 2010

NO A LA PROPOSTA D´UN CEMENTIRI NUCLEAR A CATALUNYA.


Donem suport totalment als companys i companyes de la Ribera d´Ebre, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià, davant d´aquesta nova jugada dels monopolis energètics espanyols i catalans.
No podem permetre un cementiri nuclear a les comarques del sud del Principat i hipotecar aquestes comarques definitivament.
Aquestes comarques han de ser enllaç entre la part nord i sud dels país, no una zona inactiva amb un cementiri nuclear.


El calendari accelera les preses de posició sobre el cementiri nuclear
La setmana que ve s'acaba el termini per presentar candidatura · CiU, ERC i ICV no volen que Ascó s'hi presenti · PSC es renta les mans

D'ací a una setmana es tanca el termini per a presentar candidatures a cementiri de residus nuclears de tot l'estat, cosa que ha reactivat les mobilitzacions i les declaracions, favorables i contràries. Fins dimecres no se sabrà si l'Associació de Municipis d'Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) presenta Ascó perquè s'hi faci el cementiri nuclear, o no, per més que tot fa pensar que serà així. És per això que la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha animat a la mobilització per a evitar-ho. En canvi, l'AMAC demana que es respecti la decisió dels municipis implicats. Els grups parlamentaris CiU, ERC i ICV també s'hi han declarat contraris i el PSC s'ha estimat més de no ficar-s'hi i de deixar-ho en mans dels ajuntaments.

Cap dels ajuntaments que van assistir ahir a la reunió de batlles de la zona nuclear d'Ascó (onze de tretze) 'no s'ha proposat com a candidat a rebre el cementiri', ha explicat el gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Abadal. Tot i amb això, creu que hi haurà prou consens per a presentar la candidatura, encara que alguns ajuntaments de l'àrea d'Ascó no hi estiguin d'acord.

Per a presentar la candidatura cal que els plens municipals aprovin per majoria el lliurament de la documentació necessària abans del 30 de gener, data terminal. Una volta presentades les candidatures, el Ministeri d'Indústria espanyol decidirà on situa el cementiri nuclear.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear s'ha mobilitzat contra la possibilitat de situar-lo a Ascó i un dels portaveus, Josep Maria Sáez, ha demanat a la gent que es mobilitzi 'per evitar un projecte agressiu i incompatible amb sectors econòmics del territori com l'agricultura i el turisme'. A més, entitats ecologistes han acusat el govern espanyol de 'temptar' els batlles amb diners públics perquè ofereixin els municipis per a rebre el cementiri. És per això que Greenpeace, Ecologistes en Acció i Tanquem les Nuclears van recordar ahir que el parlament havia provat l'any passat una resolució contra l'emplaçament d'un cementiri nuclear a Catalunya.

CiU va ser un dels partits que va votar aquella resolució, juntament amb ERC i ICV, i és per això que el portaveu parlamentari de la federació, Oriol Pujol, ha dit avui que eren contraris al cementiri nuclear. Una posició que contrasta amb la del batlle d'Ascó, el convergent Rafael Vidal, que diu que no hi renuncien pas.

Per la seva banda, el PSC fa el desentès i diu que la decisió pertoca als municipis implicats. 'Correspon als ajuntaments de presentar candidatura', ha dit el portaveu adjunt del PSC, David Pérez. Però la federació del PSC de l'Ebre hi ha saltat contra: 'El nostre territori ja ha complert amb escreix suportant una bona part de les instal·lacions energètiques del nostre país', diu en un comunicat.

També són contraris al cementiri els socis de govern, ERC i ICV, que han demanat als municipis que no presentin cap candidatura, d'acord amb la resolució parlamentària del 2009.

Demà s'ha de fer una reunió a Mont-roig del Camp amb entitats de la zona i amb els partits polítics per redactar un manifest conjunt contra la instal·lació del cementiri nuclear a casa nostra. I mig miler de persones van assistir ahir a l'assemblea informativa que va organitzar la CANC a Móra d'Ebre per debatre sobre la possible ubicació del cementiri nuclear. Tots van mostrar-se contraris a instal·lar el magatzem a Ascó i l'assemblea va decidir que farien manifestacions en contra.