diumenge, 3 de març del 2013

SUÏSSA LIMITARÀ ELS SALARIS ABUSIUS, QUAN HO FARAN ELS ESPANYOLS ? I ELS CATALANS?

BONA NOTICIA AVUI ALS MITJANS (aquesta és de Vilaweb). Hi ha països on es fan referèndums per a preguntar a les persones que hi viuen coses importants pel seu futur (potser els que ens han donat més exemple ara mateix són Islàndia i Suïssa, per cert dos països petits, que no són cap imperi ni estan a la UE).

Altres, en canvi, com els nostres veïns no accepten que fem referèndums (no sigui que surti el que no volen). I els banquers? i els alts directius d´empreses? aquests ni tocar-los.
Amb els primers (banquers) protecció absoluta (el PP ha impedit el "rescat" directe perquè no surti a la llum el que hi ha darrera de Bankia) i en els segons (alts directius) ni tocar-los alguns estan molt ben relacionats amb dels d´abans o amb la direcció política. Bona lectura:

Suïssa aprova en referèndum l’abolició dels salaris abusius

El 67,9% dels suïssos voten perquè els accionistes de les empreses cotitzades puguin vetar les retribucions que s'assignin a sí mateixos els directius
Suïssa ha aprovat en referèndum que els accionistes de les companyies cotitzades puguin forçar una votació i vetar les retribucions que s'assignin a sí mateixos els directius de l'empresa. Hi han votat a favor el 67,9% dels ciutadans que han participat al referèndum, mentre que el 32,1% s'hi ha oposat.
La proposta, que tindrà forma d'esmena constitucional, ha estat aprovada després de set anys de campanya encapçalada per l'antic empresari i polític Thomas Minder, encara que la norma final aprovada prèviament pel parlament rebaixa la proposta original.
Els accionistes tindran veu en les retribucions convencionals, però també en els bonus de benvinguda i de final de relació que habitualment reben els alts directius. A més, obliga l'empresa a informar els accionistes de tots els préstecs que es concedeixin als directius.
Si els dirigents empresarials incompleixen els límits imposats per la junta general d'accionistes de la seva empresa, poden ser condemnats fins a tres anys de presó. Tant el govern suís com les patronals s'oposaven a la iniciativa.