diumenge, 2 de juny del 2013

MEDIACIÓ INTERNACIONAL UE:NECESSITEM REPRESENTAR-NOS A L' EXTERIOR.

La notícia internacional d' avui en relació a Catalunya és l' entrevista de a l'ACN que surt a diferents mitjans.
No diu res que no sabem, només que es parla a la UE de Catalunya i d'Escòcia, confirma que el tema és sobre la taula, però els interessats som nosaltres i hem de fer propostes clares i (si cal) proposar mediadors de la UE o altres organismes internacionals.
La UE no mourà res si nosaltres no parlem clar i expliquem clarament el que volem i el govern espanyol es nega. No és la UE qui mourà fitxa, sinó nosaltres.
I és per això, encara amb més raó, reforcem la petició d' ahir en aquest bloc: Necessitem representar-nos nosaltres mateixos a l' exterior (és vital per guanyar aliances i explicar amb els arguments que tenim que volem la independència).


Proposen mediació internacional entre Catalunya i Espanya des de Brussel·les

El principal 'think tank' de Brussel·les considera que la UE o l'ONU podrien jugar aquest rol.
El principal 'think tank' de Brussel·les, el Centre for European Policy Studies (CEPS), proposa que Catalunya i Espanya nomenin un 'mitjancer o conciliador extern'. En una entrevista a l'ACN, el seu cap d'estudis de Política Internacional, Steven Blockmans, defensa que 'la UE o l'ONU podrien jugar aquest rol', però avisa que abans 'ambdues parts, Barcelona però també Madrid, haurien d'acceptar-ho voluntàriament'. Blockmans assegura que la consulta i la possibilitat que Catalunya o Escòcia s'independitzin es debat 'i surt sovint' a Brussel·les, 'tot i que 'la Comissió Europea no reconeixerà oficialment que es prepara' per a aquest escenari.
Blockmans recomana al govern català que si veu impossible negociar amb l'espanyol la celebració de la consulta o l'endemà d'una eventual secessió 'almenys l'intenti convèncer per convidar la UE a fer de mitjancera' i intentar superar així el 'blocatge polític'. L'investigador sènior del CEPS i professor de les universitats d'Amsterdam i Lovaina assegura que, si Madrid hi estigués d'acord, 'la sortida i reentrada' d'una Catalunya independent a la UE es podria fer 'per la via ràpida' i "n'hi hauria prou amb una cimera" a Brussel·les, amb "una simple reunió", per prendre la "decisió política".

'Lògicament, Catalunya ja compleix tots els requisits per formar-ne part, el respecte dels drets humans, les llibertats fonamentals i l'estat de dret i tota la legislació de la UE', recorda Blockmans. Però alhora alerta que sense acord, el govern espanyol podria vetar l'estat català a la UE. La legislació europea 'no diu res sobre la secessió de part d'un estat membre', però 'en dret internacional, la regla bàsica és que la independència és il·legal si no hi ha un acord entre les parts', diu Blockmans. 'Òbviament això tindria un cost molt alt per als catalans i les empreses: es tornarien a aixecar fronteres i es tallaria la lliure circulació de persones, béns i capitals', explica l'investigador flamenc del CEPS.

En declaracions a l'ACN, Blockmans admet que això seria inacceptable i preveu que Catalunya i Espanya haurien de negociar un acord de transició perquè els catalans no perdessin tots els drets i deures que ara tenen com a ciutadans europeus. 'Però si hi ha bloqueig polític d'un sol estat membre, com que es requereix unanimitat, no hi podria haver aquest acord transitori', avisa.

El responsable dels estudis de Política Internacional de la UE del CEPS reconeix que 'la UE té raons per evitar aquesta situació', però creu que la principal interessada és Catalunya. Per això, aconsella la Generalitat que vagi pensant en proposar un 'mediador o conciliador extern'.