dissabte, 16 de juliol del 2016

ELS TURCS I EL COP D' ESTAT

Ahir hi va haver un intent de cop d' estat a Turquia. Avui guanyen els "demòcrates" aixafen el cop d' estat i "visca la unitat de la pàtria" i "visca Erdogan".
Potser (entre tots/es) hauriem de contrastar informació i al mateix temps que donem per suposat que la democràcia és el referent i que això queda delegat única i exclussivament en les urnes. Al mateix temps cal també preguntar-se qui eren els militars revoltats? què volien? a qui s' acusa com a instigador "intel.lectual"? qui és aquesta persona? quina és la situació de Turquia avui a la zona? quin compromís té Erdogan amb l' OTAN, amb la UE i amb el tema dels refugiats? perquè vol "netejar" l' exèrcit com diu ell mateix? quin és el problema real de l' exèrcit turc? quina és la relació entre Erdogan i la població kurda? quina és la relació d' Erdogan amb la població laica? I quina és la relació amb la població musulmana? Com és que ara, abans de la visita del representant nordamericà a Moscou, Erdogan ha fet un intent d' aproximació a Russia? quina és la implicació del govern turc en la guerra de Siria? qui és Erdogan? i quin és el paper que està jugant?
En podríem posar algunes més de preguntes, que juntament amb les anteriors, els lectors poden fer-se i buscar les respostes. Veurem que a part del blanc i del negre, hi ha una àmplia gama de grisos i que a tota aquesta zona i tampoc a Europa no és una lluita entre bons i dolents
Per obrir boca us pengem un article d' Amina H. a Vilaweb:

     Quines poden ser les raons de l’intent de cop d’estat a Turquia?
Erdogan ha acusat Fethullah Gülen de ser-hi al darrere, acusació que repeteix des del 2013

Turquia ha viscut una nit històrica. ‘Un cop d’estat en tota regla’, segons que ha dit el primer ministre turc, Binali Yildirim, quan feia pocs moments que una facció de l’exèrcit turc havia obtingut el control del país, amb la televisió pública, l’aeroport Internacional d’Istambul, ponts i el palau presidencial.
El president Recep Tayyb Erdogan ha impel·lit la gent a manifestar-se i a mobilitzar-se per defensar la democràcia en una conferència via Skype a la cadena CNN turca. El mateix president que reprimia tota mena de mobilitzacions populars a tot el país. I les mesquites de les grans ciutats, com Istambul i la capital, Ankara, han cridat la població a sortir al carrer en resposta a les demandes del president. També partits de l’oposició han condemnat l’intent de cop d’estat, com ho fa el Partit Democràtic dels Pobles (HDP), pro-kurd.
Però quines poden ser les raons d’aquest intent de cop d’estat?
En primer lloc els casos de corrupció, suborn i abús del poder el 2013, a l’època del govern d’Erdogan, que en aquell moment era primer ministre. Aquests casos continuen essent un testimoni històric dels crims comesos contra el poble turc i de les injustícies que va sofrir tothom qui volgués explicar-ho.
Les investigacions sobre aquests casos van palesar la implicació de quatre ministres del govern, gerents de bancs i empresaris pròxims a l’actual president. La cosa va tenir greus repercussions que van sacsejar Turquia.
En aquell moment Erdogan va reaccionar dient que les investigacions eren intents de cop d’estat incitats pel clergue turc Fethullah Gülen. I des de llavors Erdogan ha dirigit un seguit de pugnes de seguidors de Gülen. Entre ells, treballadors de mitjans de comunicació o jutges considerats afins seus. La campanya es va estendre després i hi va incloure ja qualsevol persona que travessés les línies dibuixades per Erdogan o el seu Partit de Justícia i Desenvolupament. Així fins a guanyar les eleccions, ocupar el càrrec de president de la República i esdevenir l’únic comandant que controla tot el país. Un model que ha conduït Turquia a un aïllament que no havia viscut en tota la historia.
No és estrany, doncs, que el govern turc consideri Gülen, altra vegada, el cervell del cop militar d’aquesta nit. Aquest intel·lectual defensa la democràcia multipartidista i des dels anys vuitanta ha desenvolupat una moderna xarxa d’escoles i universitats, acaparant influència entre amplis sectors de professionals liberals.
Turquia, mentrestant, és un dels països més potents de l’OTAN, però simultàniament és el que més cops d’estat ha tingut; quatre des dels anys seixanta, incloent-hi ara l’intent del 15 de juliol de 2016.