dissabte, 23 de novembre del 2013

PRESSUPOSTOS REALS: 2.000 milions d'euros de retallades encobertes

No cal seguir profecies per entendre que els ingressos previstos en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya estan lluny de la realitat. I això ens preocupa, i molt ¡
Demà hi ha convocada una manifestació a la qual ens afegim. 
L' article de l' Uriel Bertran té la virtut de posar sobre el paper aquelles coses que molts sospitem.  Els catalans/es ens hauriem de plantejar la situació i fer d' una vegada el referèndum.    

La previsió d'ingressos dels Pressupostos de la Generalitat pel 2014 està escandalosament inflada i, per tant, quan no es compleixi la previsió d'ingressos es retallarà en la mateixa proporció la despesa, la social i la destinada a l'economia productiva. Els ingressos estan inflats a través de dues vies: perquè es preveu una recaptació tributària a partir d'una previsió de creixement econòmic ara per ara inexistent i, sobretot, per una previsió d'ingressos de 2.300 milions en privatitzacions i venda de patrimoni sense concretar.

En els anys 2012 i 2013 la Generalitat va preveure ingressar 1.776 milions per la venda de patrimoni, i només n'ha pogut "col·locar al mercat" i ingressar 266,7 milions (el 15% del previst). És inviable recaptar els 864 milions en venda d'actius previstos pel 2014. I molt més inviable els 1.454 milions previstos en privatitzacions, atès que, les joies de la corona, Aigües Ter-Llobregat i Tabasa ja van ser privatitzades.
La venda de patrimoni i d'empreses públiques és, en primer lloc, una greu irresponsabilitat -s'estan venent estructures d'estat i el patrimoni de tots!-, i, a més, acabarem pagant més del doble del que s'ha ingressat (en lloguers, peatges i pel subministrament de l'aigua). I en segon lloc, són uns ingressos que ja mai més podrem tenir: és com vendre't la casa per posar benzina al cotxe.
Com hem vist per les xifres aportades, tampoc serviran aquestes vendes per no haver de retallar 2.000 milions més, atès que és inviable l'obtenció dels ingressos previstos (per això ni CIU ni ERC han pogut especificar què més es vendrà i es privatitzarà).
Què fer, em demanareu? Quina alternativa hi ha? Què s'havia d'haver fet, aquesta és la qüestió: convocar el referèndum immediatament després de les passades eleccions de 2012. El 2013 hauria pogut ser l'any de la nostra independència i no estaríem en aquesta situació: venent-se el patrimoni, retallant i sense data ni pregunta. I ara què es pot fer? A curt termini renegociar el pagament del deute, els 2.000 milions d'euros que pagarà la Generalitat a les entitats financeres.