dilluns, 7 de maig del 2012

JOAN CARRANZA (ASCÓ), DADES DEMANADES PELS LECTORS.

Algunes persones al mateix bloc i altres personalment, ens havien demanat les dades de les fonts d´informació de l´article que haviem fet sobre en Joan Carranza Balsebre (30-gener-2010), en el seu temps alcalde d´Ascó (Ribera d´Ebre) i decidit lluitador antinuclear.
Us donem les dades que demanaveu per si us poden ser útils: l´autor de l´article que ens servia de referència és en Xavier Garcia  i l´article es deia "Un cor ple de bosc" i va ser publicat a la revista USERDA al núm. 10 (corresponent a l´abril de 2005). La foto que haviem penjat en aquell moment era les imatges d´en Joan Carranza i Xavier Garcia a Ascó l´any 1983.
Aquells anys van ser molt actius i podem dir que vam tenir el plaer de conéixer a en Joan i familia i no l´oblidem.  



 
Aprofitem per afegir una noticia de fa dos dies que li hauria agradat molt a en Joan i a tots els activistes antinuclears de l´època: Japó va apagar la darrera de les seves centrals nuclears i el Japó no es va ensorrar per manca d´energia com ens deien l´any 1983 les Companyies elèctriques catalanes i espanyoles.




"Fa dos dies estava programada la parada de l'últim reactor dels 54 que té Japó, la central nuclear de Tomari, a l'illa d'Hokkaido, al nord del Japó. Després de la parada d'aquest reactor, el més septentrional de tot el parc nuclear japonès, el Japó s'assorteix d'electricitat a partir d'altres fonts, sense necessitat d'haver de construir noves centrals. I això tot i la gran aportació que les 54 centrals nuclears feien al sistema elèctric japonès, que arribava al 34,5%.

Greenpeace ha demanat al Govern nipó que aprofiti l'oportunitat del tancament de tots els seus reactors nuclears, i que escolti els experts i la ciutadania, per manera de mantenir fora d'operació als 54 reactors nuclears. Això és possible si centra els seus esforços en la millora de l'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA  i l'AUGMENT GRADUAL DE LES ENERGIES RENOVABLES..

Després de l'accident de Fukushima Daiichi, les centrals japoneses han anat parant una darrere l'altra. Algunes, com la d'Onagawa o les pròpies de Fuskushima definitivament, i altres, en principi, de forma temporal per realitzar operacions de recàrrega o manteniment.

"Centenars de milers de persones continuen patint les conseqüències del desastre nuclear de Fukushima Daiichi, és important que no s'obligui al poble de Japó a suportar els riscos nuclears", ha afirmat Junichi Sato, director executiu de Greenpeace Japó. "Japó és un lloc més segur sense nuclears", ha conclòs.

"A Espanya seria molt més fàcil que al Japó apagar les nuclears, ja que tenim menys centrals i moltes més renovables", ha confirmat Raquel Munt, responsable de la campanya Nuclear de Greenpeace Espanya.

En l'informe de Greenpeace [R]evolució Energètica del Japó , publicat al setembre de 2011, es mostra que el territori estatal pot desconnectar-se de totes les seves centrals nuclears permanentment, i tot i així assolir els seus objectius per al 2020 de reducció d'emissions a través de l'eficiència, les energies renovables, i una intel·ligent gestió de la demanda. En el cas d'Espanya, l'organització ecologista va demostrar en l'informe Energia 3.0 que un sistema energètic 100% renovable és possible, i econòmicament més favorable.

La ineficàcia nuclear

Donada l'enorme oposició a aquesta font d'energia que s'ha desenvolupat en la societat i la desconfiança que s'ha generat al voltant de les empreses explotadores de les nuclears, els operadors dels reactors no han obtingut permís per tornar a posar-se en marxa. D'aquesta manera, Japó és al present sense aportació de les nuclears al mix elèctric  sense que hi hagi hagut problemes de subministrament en aquest país.

No és una cosa que hagi de sorprendre. Pel seu propi funcionament, les centrals nuclears són incapaços de regular la producció, d'una banda, i per altra, quan paren ho fan bruscament, provocant una caiguda instantània de prop de 1.000MW a la xarxa. Per tant cal tenir preparades altres centrals, que puguin aportar a la xarxa la potència necessària per substituir els eventuals problemes que tinguin les nuclears.

Sense anar més lluny, l'any passat van estar aturats quatre dels vuit reactors espanyols, en tres ocasions. Igual que al Japó, l'existència de les nuclears obliga a tenir disponible una potència tèrmica fòssil -de gas o carbó- d'un ordre similar, per evitar talls bruscos d'electricitat. Si se seguís la mateixa política amb les renovables, és a dir, si aquestes aportaran a la xarxa tota l'electricitat possible, excepte quan les condicions meteorològiques fossin adverses, gas i carbó només aportarien un màxim del 25% de cobertura de la demanda, al llarg de l'any.

Però en estar obligada la xarxa a absorbir els 7.700 MW nuclears, de forma constant - llevat de les parades no programades provocades per algun incident i les programades per a recàrrega i manteniment la potència instal · lada de renovables té un límit molt inferior al que tindria si no existissin les centrals d'urani. Amb això també s'augmenta la proporció d'electricitat d'origen fòssil, no només per substituir els reactors aturats, sinó per cobrir la part de la demanda a la qual no arriben les renovables, per no tenir suficient potència instal · lada, amb les ineficiències que això genera al parc elèctric. Ecologistes en Acció celebra que ja no quedi cap reactor en funcionament al Japó, i fa una crida al Govern perquè suspengui els seus atacs a les renovables i determini un calendari de tancament de les centrals nuclears, innecessàries, cares, perilloses i que generen uns residus molt perillosos per als que no hi ha solució durant milers d' anys.

Eficiència i renovables

"Tot i el tancament de tots els reactors, la seguretat del subministrament elèctric no es veu amenaçada al Japó. Mitjançant l'eficiència energètica, un adequat equilibri del consum i l'estalvi es pot gestionar la demanda elèctrica durant aquest estiu", ha manifestat Hisayo Takada, responsable de la campanya canvi climàtic i energia de Greenpeace Japó.

"El desastre de Fukushima Daiichi ens ha demostrat que les centrals nuclears suposen un risc que no hem de pagar. Derogar el tancament de Garoña és anar en la direcció contrària, només per afavorir a les companyies elèctriques" ha conclòs Munt".