dimarts, 23 d’octubre del 2012

SI celebra “el nou independentisme que abandona la idea de reformar Espanya”, en referència a Bildu i l'Anova de Beiras

Continuem pensant, com ja haviem dit abans, que el temps que nosaltres dediquem a les eleccions i a denunciar actes espanyolistes, des del Govern espanyol l´utilitzen com desplegament diplomatic. Les declaracions la setmana passada d´alguns representants politics estrangers (a favor de la "unitat espanyola"), ho confirmen.
Malgrat tot, ens va agradar veure la carta enviada per S.I. al representant de l´Autoritat palestina a Madrid. Sempre cal que ens expliquem a l´estranger (abans no ho haviem fet) i cal contrarestar el desplegament espanyolista.

Sobre les eleccions del 25 de novembre, volem posar un toc d´alerta sobre el paper dels mitjans de comunicacio i la crida dels partits (com sempre els grans, de cara al que anomenen "vot util"). Tots sabem que volen dir: vota CiU o vota PP (segons el bloc que siguin).
Nosaltres considerem que el vot independentista ha d´anar a un partit independentista, i en el cas de S.I. veiem una feina ben feta en aquesta legislatura que permet continuar donant confiança a S.I.
Us adjuntem una entrevista a l´Uriel Bertran sobre el tema del vot:

Bertran: «La crida al vot útil de Mas afectarà molt més ERC que SI»

El secretari general de SI celebra “el nou independentisme que abandona la idea de reformar Espanya”, en referència a Bildu i l'Anova de Beiras

Uriel Bertran, secretari general de SI. Foto: ACN

L'endemà del diumenge electoral a Euskadi i Galícia els partits catalans analitzen com afectarà a la cursa del 25N. Uriel Bertran, secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència, celebra el bon resultat de Bildu i l'AGE i assegura que representen, com ells, un “nou independentisme” que ha renunciat a reformar Espanya al mateix temps que ha apostat per formes de fer política radicalment democràtiques.

- Les eleccions basques van deixar una gran majoria de les dues grans forces abertzales. Com influirà al nostre país?

- Els comicis bascos amb Bildu però també els gallecs han suposat la irrupció d'un nou independentisme que abandona la idea de reformar Espanya. A Catalunya, Solidaritat representa aquesta idea que no parla de pactes fiscals sinó de referèndums i de declaracions d'independència. També veiem amb molta simpatia la irrupció d'Anova –el partit de Beiras, pal de paller de l'Alternativa Galega de Esquerda- que deixa enrere l'autonomisme del BNG. Totes suposen noves formes de fer política: assembleàries, amb primàries, radicalment democràtiques i que, al mateix temps, aposten per l'estat propi.

- És curiós que fins a tres formacions catalanes (ERC, SI i la CUP) hagin celebrat els resultats de Bildu.. .

- Nosaltres sempre hem apostat per una gran coalició independentista progressista com és el cas de Bidu. I, de fet, Solidaritat Catalana per la Independència ja és una coalició de cinc partits que esperem que vagi creixent.

- Sigui com sigui, el 25 de novembre no es presentaran amb altres formacions. És un fracàs?

- Teníem molt clar que una gran coalició era l'opció òptima per esdevenir l'alternativa independentista. Hi apostàvem tant que vam ser els únics que vam enviar a la cimera els màxims dirigents, posant tota la carn a la graella... Ara bé, repeteixo, som els únics que ja som una coalició i que estem acostumats a gestionar la pluralitat.

- En aquest escenari de diverses opcions independentistes CiU pot tenir-ho més fàcil per apel·lar al vot útil. De fet, avui mateix Artur Mas ja ha fet una crida als votants d'ERC...

- Fins a cert punt és normal. CiU i ERC han coincidit en defensar els dos darrers anys el projecte del pacte fiscal. En canvi, els únics que han exercit d'independentistes al Parlament hem estat nosaltres. No ha estat fins que SI ha arribat a la cambra catalana que s'ha presentat una Llei d'independència.

- Per tant la crida del vot útil afectarà més a ERC?

- Estem segurs que els afectarà molt més que a SI. Nosaltres som el vot útil independentista i això ens diferencia més clarament de l'ambigüitat de CiU que ha parlat des de l'estat propi tipus Massachussets a la interdependència. En canvi, tenim clar que volem una Catalunya lliure nacionalment però també lliure de peatges, retallades i corrupció. Nosaltres volem una independència al servei de poble, en canvi Artur Mas ja ha dit que amb l'estat propi continuaran les retallades i els peatges.

- Tant CiU com ERC parlen d'una consulta a la propera legislatura. Quin és el vostre full de ruta?

- Nosaltres vam votar a favor de la resolució de Parlament perquè creiem que podem condicionar l'ambigüitat dels altres partits. Això sí, volem un referèndum abans del setembre de 2014 i serem els únics que ho explicitarem al programa electoral. Si l'Estat espanyol ho bloqueja caldrà apostar per una declaració unilateral. De fet, el problema de CiU és que no diu què farà si el referèndum queda avortat.

- La gran novetat de les eleccions serà la CUP, un partit inequívocament independentista però que també aposta per la radicalitat democràtica, la denuncia contra la corrupció i l'assemblearisme. Us pot fer mal?

- La CUP vincula el seu independentisme a la revolució social. Nosaltres apostem per un missatge que des del progressisme pugui arribar al màxim nombre de persones de les classes populars i mitjanes. Volem una independència amb el màxim de justícia social però qüestions com la pertinença o no a la Unió Europea s'hauran de discutir a posteriori.