diumenge, 1 de juliol del 2012

5 NOTICIES I UN OBJECTIU: INDEPENDÈNCIA.

Aquests darrers dies s´han produït noticies políticament importants per aquest país: la majoria social de la independència en les enquestes, la majoria també en els ajuntaments, els percentatges  més baixos de seguiment de la sel.lecció espanyola per "comunitats", l´exclusió de representants electes catalans en els actes "oficials espanyols" i la marxa cap a la Independència.
Dels primers temes ja n´hem parlat, així que aprofitem ara per parlar dels dos darrers. La mateixa setmana un a Girona i l´altre a Lleida.   

El passat divendres, la Policia Espanyola va protagonitzar un acte de menysteniment vers electes polítics catalans (en aquest cas de SI i de la CUP).
Aquesta era la nota que treia una agència de noticies d´àmbit general:

  
El diputat de SI al Parlament Toni Strubell i dos regidors de la CUP a Girona han protestat aquest divendres perquè asseguren que la Casa Reial els ha impedit accedir a la tercera edició del Fòrum Impulsa, que va reunir més de 1.200 persones a Girona.
   Segons relaten els membres de les dues formacions independentistes en sengles comunicats, els cossos de seguretat els han impedit l'accés a l'acte, que presideixen els Prínceps Felipe i Letícia.
   En un comunicat, Strubell ha explicat que un membre del cos de la Policia Nacional adscrit al Servei de Protecció de la Casa Reial li ha prohibit l'accés al recinte malgrat mostrar la seva invitació a l'acte i la seva acreditació de diputat del Parlament.
   Per aquesta raó, el dirigent independentista ja ha enviat una carta a la presidenta de la Cambra catalana, Núria de Gispert, en la qual li demana empara i li sol·licita que presenti una queixa oficial davant de la Casa Reial "pels lamentables fets ocorreguts i que denigren el Parlament".
   També la CUP ha reclamat a l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont (CiU), que l'Ajuntament expressi el seu suport als dos regidors després d'uns fets que han considerat "una discriminació gravíssima i un atac a la llibertat d'expressió".

La Terra Ferma marca el nord (Article de Nació Digital):

Centenars d'independentistes han donat el tret de sortida a una mena de Correllengua polític que vol culminar l'Onze de Setembre amb una gran manifestació a Barcelona

 
Independentistes participant en la Marxa cap a la Independència. Foto: Joan Teixidó i Pau/Instagram.

La simbòlica Marxa cap a la Independència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha començat a caminar. Des de Lleida, capital de la Terra Ferma, centenars d'independentistes han donat el tret de sortida a una mena de Correllengua polític que vol culminar l'Onze de Setembre amb una gran manifestació a Barcelona. La marxa ha recorregut el tram existent entre els Camps Elisis fins i la Seu Vella, on a les 9 del vespre es va donar el tret de sortida oficial a la Marxa, amb les les actuacions d'Al Tall, Bonobos i la participació de Meritxell Gené.

Més de 3.000 persones, segons els organitzadors, han iniciat la Marxa per la Independència, amb l'objectiu d'assolir a curt termini la independència de Catalunya. Així ho ha demanat la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que ha instat el Govern a "apostar clarament per la independència sense entretenir-se amb el pacte fiscal".

L'Assemblea Nacional Catalana està convençuda que la propera celebració de la Diada Nacional de Catalunya "passarà a la història" perquè serà l'inici definitiu "del pas cap a la independència" fent arribar el missatge de la Marxa cap a la Independència a Barcelona. Segons Forcadell, "el poble català s'ha d'aixecar i deixar d'estar ajupit" ara que "ja hi ha una majoria social favorable a la independència".

L'ANC vol empènyer des de la societat civil "que el Govern català faci el possible per aconseguir la independència". "Si el Govern fa el què ha de fer, l'ANC li donarà suport. Si no, haurà d'empènyer", ha dit Forcadell, que ha reclamat a Artur Mas que "es deixi estar de transició nacional i de passos intermedis i faci un pas endavant per l'estat propi sense aturar-se al pacte fiscal". Segons la presidenta de l'ANC "el Govern ha d'entendre que aquest país vol la independència".

A la Seu Vella hi han intervingut Lluís Llach -que ha repetit les paraules de Josep Guardiola sobre llevar-se d'hora-, Meritxell Gené, la periodista Patrícia Gabancho, l'escriptor Josep Vallverdú -que ha defensat el paper de la llengua-, o l'actor Oriol Grau, mentre que l'exentrenador del FC Barcelona Josep Guardiola també s'hi ha adherit , per bé que avui no hi era present perquè es troba fora del país. De la plana política hi ha participat Toni Strubell, de Solidaritat Catalana, i Joan Tardà, d'Esquerra Republicana de Catalunya. Al final de l'acte els Torraires de Montblanc han aixecat un pilar de tres als peus de la Seu Vella.

El full de ruta

El moviment es marca com a objectiu després de la Marxa per la Independència, la convocatòria d'un referèndum sobre la independència a nivell municipal el 2013, als gairebé 400 municipis que s'han adherit a l'Associació de Municipis per la Independència. Segons Forcadell, un referèndum "tindria èxit sobretot després dels resultats de l'última enquesta que ha marcat la gran majoria social a favor de la independència, que creixeria si el Govern ajudés".

Durant els discursos i la lectura del manifest, s'ha parlat del full de ruta de la independència, que passaria per convocar, l'any vinent, eleccions anticipades al Parlament de Catalunya amb la independència com a principal tema de debat. En cas d'assoliment una nova majoria al parlament a favor de la independència, un resultat del sí en una consulta municipal portaria al mateix Parlament a proclamar l'estat propi.

"Un punt de no retorn"

Des d'avui fins l'Onze de Setembre, i pràcticament cada dia, centenars de pobles d'arreu del Principat i la Catalunya Nord organitzaran actes a favor de la independència.

L'ANC assegura que la Marxa "marcarà un punt de no retorn: no volem seguir commemorant derrotes, ens hem posat en marxa per celebrar ben aviat el dia de la Independència", i la veu com una eina "clau per fer arribar el nostre missatge a tots els racons del país, amb centenars d’actes arreu del territori".

Els centenars de manifestants han omplert Lleida d'estelades. Foto: @ANC_Reus