dimecres, 25 de juliol del 2012

CATALUNYA ESTÀ ACABADA, SEGONS THE GUARDIAN.



Així ens veuen a Europa, concretament a la Gran Bretanya. Els corresponsals que estan a Madrid, acaben enviant els seus comentaris amb les tesis del Govern espanyol: el deute de les "autonomies" és greu i s´ha de recentralitzar.
NO expliquen com és que Catalunya ha de continuar contribuint a la "solidaritat interterritorial" (com a zona rica) i al mateix temps ha de ser rescatada com a zona enfonsada o "acabada" (com diuen al The Guardian). Tampoc expliquen com ha de ser rescatada Catalunya per un Estat espanyol que també ha de ser rescatat.
Ni tampoc expliquen com el president català demana "un pacte fiscal" i al mateix temps un rescat.

Gaire lògica no té tot plegat, però el més greu és la poca influència que tenim els catalans en la premsa internacional, instal.lada a Madrid.

Article a The Guardian:

Una imatge de la Sagrada Família, la 'unfinished church' com s'anomena a molts llocs, i un home que diu: 'Catalonia, on the other hand, is finished' ('En canvi, Catalunya està acabada'). És la vinyeta del diari birtànic The Guardian d'avui signada pel dibuixant Kipper Williams. Justament ahir el Guardian publicava un article titulat 'Les regions endeutades d'Espanya noten l'escalfor', en el qual recordava que el govern valència havia estat el primer en sol·licitar el rescat, seguidament de Múrcia, i apuntava que Catalunya s'hi afegiria aviat.
El corresponsal de The Guardian a Madrid, Giles Tremlett, considera en aquest article que l'excés de dèficit de l'estat espanyol és 'culpa dels governs autonòmics, que passen quatre de cada deu euros de diner públic'.
'Un control més estricte de les despeses regionals -i l'amenaça d'una intervenció directa si no poden mantenir al dia els pagaments d'interessos del fons de liquiditat- significa un final sobtat de la transferència de poder de Madrid a les regions. Catalunya, sobretot, se sent malament. El president Artur Mas ha amenaçat de convocat eleccions avançades si l'estat pren el control directe dels comptes de la regió', concloïa l'article.