dilluns, 30 de juliol del 2012

WERT: TORNA ELS "PAPERS" DE SALAMANCA ¡¡¡

 La Comissió de la Dignitat ha dit que reconstruirà 4 monuments i reclama a Wert que torni els documents de Salamanca:

 

La Comissió de la Dignitat reconstruirà quatre monuments mutilats durant el franquisme

També demana al ministe Wert que retorni els papers de Salamaca que manquen
La Comissió de la Dignitat vol reconstruir quatre monuments de Barcelona mutilats durant el franquisme. Un d'ells és el popular llapis del passeig de Gràcia, on abans hi havia una estàtua dedicada a Francesc Pi i Margall. Després que l'Ajuntament de Barcelona retirés el gener de 2011 l'estàtua de la Victòria, un vestigi franquista, ara es vol remodelar l'estàtua. El president de la comissió, Josep Cruanyes, també ha tornat a demanar que tornin tots els papers de Salamanca. 
Cruanyes ha explicat a VilaWeb que el Consell Assessor d'Art Públic de l'ajuntament de Bacelona ja s'ha mostrat a favor de la proposta. Durant l'any que ve es recuperaran les inscripcions del monument a Frederic Mistral de Montjuïc, del bust de Guillem Graells i Moles, autor del llibre la 'Qüestió catalana', i del monument a la República Catalana per Francesc Macià al Tibidabo, al peu del centre emissor de Ràdio Barcelona. Cruanyes diu que l'únic que requereix d'una remodelació completa és el monument a Pi i Margall i que un arquitecte ja hi està treballant. 
Les inscripcions que es volen recuperar:
Del monument a Frederic Mistral: 'Catalunya a Mistral', 'AHI SE MÉ SABIEN ENTENDRE! AHI SE ME VOULIEN SEGUI!' i 'MORTA DIUEN QUE ÉS, PERÒ JO LA CREC VIVA.'
Del bust de Guillem Graells: ¡La Societat d’Estudis econòmics de Barcelona a Guillem Graells i Moles MDCCCXLV-MCMXXVII'.
Monument a la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià al peu del centre emissor de Ràdio Barcelona: '14 d’abril de 1931. Des d’aquesta antena Francesc Macià va dir al món que Catalunya esdevenia República.'
El reclam dels darrers papers de Salamanca
D'altra banda, la Comissió demana una altra volta el retorn dels papers de Salamanca. A l'abril el ministre d'Educació, Cultura i Esports espanyol, José Ignacio Wert, va assegurar que els tornaria però no ha complert el compromís. Cruanyes també reclama la devolució de documents d'una desena d'ajuntaments, com Barcelona, Igualada o Gandesa, que no van ser considerats en la llei de retorn.